Ирма стигла на Флориду, све јача

Агенције
Ирма стигла на Флориду, све јача

Сент Питерзбург - Ураган Ирма погодио је данас Флориду као веома јака олуја категорије четири, а биљеже се све јачи вjетрови.



Ирма је подручје погодила са вјетровима брзине до 215 километара на сат, растући са 80 километара на час веома брзо.

Национални центар за урагане САД јавља да се очекује да Ирма остане веома јака олуја док буде прелазила преко Форида Киза, пише АП.

Полиција Ки Веста поручила је становницима који се нису евакуисали да остану у склоништима или у затвореном простору док олуја потпуно не прође. Полиција је такође поручила да становништво не излази напоље када изнад мјеста на ком се налазе буде пролазило око олује, јер тада временски услови могу да заварају да је олуја прошла.

Џон Хјустон, који чека да прође олуја у свом дому у Ки Ларгу рекао је да су вјетрови веома јаки.

"Ниво воде је виши данас. Невероватни ветрови не престају", поручио је путем поруке.

У жељи да укаже колико је Ирма опасна, метероролог Ерик Холтаус објавио је данас на Твитеру снимак на којем се види поређење Ирме са другим, мањим ураганом који је раније погодио Флориду и оставио иза себе значајне жртве и разарања.

Најстрашнији ураган у историји мјерења на Атлантику је, наиме, Ирма, али не и први који је погодио Флориду.

У августу 1992. Флорида је погођена ураганом Ендрју, који је иза себе оставио 65 мртвих, оштетио преко 120.000 кућа у округу Даде, а потпуно уништио око 20.000.

Ирма је, према фотографији Холтауса, неколико пута већа, а то значи, према том метеорологу, и неколико пута опаснија.

"Не само да је опаснија, него је и много већа. Неке процјене говоре да Ирма садржи пет пута више деструктивног потенцијала од Ендрјуа", поручио је Холтаус.

Више од 170.000 домова и фирми на Флориди остало је без струје, а центар Ирме је на око 90 миља југоисточно од Ки Веста.

Компанија "Пауер енд лајт" је на својој веб страници саопштила да је више од половине случајева нестанка струје било у подручју округа Мајами Дејд, гдје је за око 600.000 људи наређена евакуација.

Како се наводи, та компанија је саопштила да очекује да ће милиони људи нестати без стује, а у неким областима ће тај нестанак дуже потрајати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана