Драстични губици за странке владе Ангеле Меркел

Агенције
Драстични губици за странке владе Ангеле Меркел

Странке владе Ангеле Меркел и у Хесену су доживјеле драстичне губитке. То би могло бити опасно и за владу у Берлину.

На изборима у савезној покрајини Хесен демохришћани и социјалдемократи су исто као и прије двије седмице у Баварској, према првим неслужбеним, претрпјели драстичне губитке, јавља Деутсцхе Њелле.

Хришћанско-демократска уније (ЦДУ) је освојила 27,9 посто гласова што је десет посто мање него на посљедњим покрајинским изборима прије пет година. Социјалдемократска странка Њемачке (СПД) је с 19,9 посто такође освојила 10 посто мање него на посљедњим изборима у Хесену.

Странка Зелени је према првим излазним анкетама освојила 19,5 посто гласова што је најбољи резултат за ову странку у овој савезној земљи.

Десно-популистичка Алтернатива за Њемачку (АфД) је освојила 12 посто. Либерална странка (ФДП) 7,5 те странка Љевица 6,5.

Ако се задрже ове вриједности садашња демокршћанско-зелена коалиција на челу с Волкером Боуфиером (ЦДУ) би могла задржати власт уз минималну предност у парламанту у Виесбадену.

Аналитичари сматрају да би такав лош резултат странака коалицијске владе Ангеле Меркел могао утицати и на промјене у Берлину. Према испитивањима јавног сервиса АРД, 50 посто бирача у Хессену је сво избор доживјело као опомену за владу у Берлину.

Њемачка канцеларка Ангела Меркел је након избора у Баварској признала да су лошим резултатима придонијеле и несугласице на разини савезне владе која се од самог почетка дјеловања налази у унутрађјим сукобима а то се посебно односе на сукобе унутар демохришћанске Уније ЦДУ/ЦСУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана