Чешки зет још 1986. био сигуран да ће ући у Бијелу кућу

Срна
Чешки зет још 1986. био сигуран да ће ући у Бијелу кућу

Праг - Тајна полиција комунистичке Чехословачке направила је досије о тадашњем америчком милијардеру Доналду Трампу, који је још осамдесетих година прошлог вијека био сигуран да ће постати предсједник САД.

Повод за отварање досијеа била је Трампова женидба са првом супругом Чехињом Иваном, тада Зелничковом.

Прашки недјељник "Респект" преноси тврдњу Властимила Данека, бившег подручног шефа Државне безбједносне службе /СтБ/ у Готвалдову, данашњем Злину, који је родни град Иване Трамп.

"Знали смо да је Трамп био утицајан. Није скривао да једном жели бити предсједник САД, па смо хтјели сазнати што више о њему", прецизира Данек.

Трамп је, наводи се у досијеу, почео размишљати о предсједничкој кандидатури 1986. године, али је одустао јер је мислио да је премлад - тада је имао 41 годину.

"Својом кандидатуром жели да буде новост у америчкој историји. Жели да се кандидује као независни кандидат. Није члан ни Демократске ни Републиканске странке, премда га обје желе у својим редовима", наводи се у досијеу.

Чехословачка служба још тада процјењује да је Трамп сигуран у побједу, мада то изгледа нереално.

СтБ је 1978. године прво отворио досије Иване Зелничкове, а потом га допунио информацијама о њеном супругу, наводи "Респект", који је текст објавио у сарадњи са британским "Гардијаном".

Ивана Зелничкова, бивша манекенка, која је послије постала пословна жена, 1977. године удала се за Трампа, са којим има троје дјеце - Доналда Млађег, Иванку и Ерика.

Комунистички режим у некадашњој Чехословачкој пропао је 1989. године у такозваној Плишана револуцији, а СтБ, који је тијесно сарађивао са совјетским службама, распуштен је 1990.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана