ЦИА тражи експерте за српски, хрватски и босанки језик

blic.rs
ЦИА тражи експерте за српски, хрватски и босанки језик

Говорите српски, хрватски или босански? Ако је одговор „да“, можда сте управо Ви савршен кандидат за рад у највећој шпијунској агенцији на свијету.

Овако почиње оглас ЦИА-е, која је у потрази управо за кандидатима са одличним познавањем једног од неведених језика. Осим „могућности да бране Сједињене Америчке Државе“, потенцијални нови запослени добијају новчане бонусе до 35.000 долара, зависно о познавању језика и функцији коју ће преузети. И то одмах по запослењу.

Вјероватно најпримамљивије радно мјесто је оно инструктора за стране језике у ЦИА сједишту у Вашингтону, с плаћом до 161.900 долара годишње, без разних бонуса.

- ЦИА пружа врхунску обуку енергичним, креативним и упорним обавјештајним професионалцима. Инструктори језика извршавају програме који пружају студентима сва потребна културолошка и језична знања потребна за рад и боравак у иностранству - стоји, између осталог, у огласу за посао.

Наравно, ако вас пак занима нешто мало оперативније, ЦИА тражи кандидате за прикупљање и обраду, али и искориштавање отворених извора информација, гдје је плаћа нешто нижа, а рад вјероватно мало „узбудљивији“.

- Као официр за искориштавање отворених извора информација (ОСЕО) за ЦИА, откриват ћете, прикупљати и процјењивати јавно доступне информације, познате под именом Open Source Intelligence (OSINT), у динамичном, све ширем дигиталном окружењу. OSINT обухвата традиционалне медије, академске радове, геопросторне податке и технологију, скупове података, друштвене медије и игра важну улогу у свим аспектима рада Агенције. Као ОСЕО, развит ћете планове који користе учинковите алате и методологије за истраживање и прикупљање информација о отвореним изворима информација. Употребом вашег знања о географском или тематском подручју, информационом окружењу отвореног кода и познавању језика, пренијет ћете своје откриће у писаним производима и информацијама - стоји у том огласу, уз напомену: „Отворене су могућности домаћих и страних путовања.“

Сви који се пријаве за посао у ЦИА-и морају проћи ригорозна тестирања, а један од услова је да нису користили дроге у посљедњих годину дана, што ће ЦИА провјеравати властитом методологијом.

- Пријатељи, породице, појединци или организације могу показати занимање да сте се пријавили за посао или га добили у ЦИА-и. Њихово занимање, међутим, не мора бити бенигно или у вашем интересу. Не можете контролисати коме су они то рекли. Стога вас молимо да останете дискретни приликом разговора о вашем занимању за запослењем у Агенцији - стоји у упозорењу које прати све огласе за посао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана