Бисере Индије замијенили изборним скупом

Борис Ђурић
Бисере Индије замијенили изборним скупом

Њу Делхи - Ужурбани градови, историјски споменици, укусна храна и предивни пејзажи неке су од највећих индијских атракција за стране туристе, али од када је изборна грозница запљуснула ту азијску земљу, неријетки су туристи који су спремни да се одрекну тога ради сусрета са изборним кандидатом или посјете изборном скупу.

 

 

 

 

 

 

Највећа демократија на свијету, са око 900 милиона гласача, требало би да у априлу и мају одреди да ли ће премијер Нарендра Моди освојити други мандат. Избори такође дају прилику индијским ту­р-операторима да привуку стране посјетиоце аранжманима изборног туризма који комбинује уобичајене туре са политичким кампањама.

Једна од парола туристичких агенција је и “Заборавите Таџ Махал, шта кажете на митинг премијера Модија?”

- Индијски избори су као фестивал. Скупови премијера Нарендре Модија и његовог противника Пријанке Вадре привукли су доста интересовања - каже један од покретача изборног туризма Маниш Шарма.

- Туристи су фасцинирани обимом изборног процеса. Њима је тешко повјеровати да се 50.000 људи појави на једном изборном скупу - рекао је Хитанк Шах из Удружења туристичких агената Индије.

Аранжмани се углавном састоје од посјете популарним туристичким дестинацијама, политичким скуповима и интеракција са изборним кандидатима. Компанија “Изборни туризам Индија”, која заступа више од 35 индијских тур-оператора, добила је скоро 3.500 резервација из иностранства за изборне аранжмане.

- Била сам заинтригирана да видим изборе након што је покрет против корупције 2014. покренуо читаву нацију - рекла је Британка Нимиша Лимбачија о посјети Индији прије четири године. Она и ове године планира да оде­ тамо заједно са стотинама других европских туриста.

- Људи из Британије и Европе немају прилике да виде велике отворене изборне скупове. Хиљаде људи који се међусобно гурају на врелом сунцу да би слушали говоре је нешто што се не може видјети у Британији, али има доста људи који желе то да искусе - каже Лимбачија.

Дуг изборни процес

Дуг изборни процес, који траје више од пет седмица да би сви могли гласати, такође нуди операторима више опција. У питању су аранжмани од пет до осам дана и углавном су намијењени туристима које интересује политика, студентима политичких наука, новинарима и истраживачима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана