100 година од битке на Галипољу

Танјуг
100 година од битке на Галипољу

Анкара - Стогодишњицу битке на Галипољу, једне од најкрвавијих битака у Првом свјетском рату, данас су у Турској обиљежили породице и потомци погинулих војника.

Обиљежавању су присуствовали предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган и бројни свјетски лидери.

Ердоган и британски принц Чарлс положили су вијенце на споменик палим турским војницима на Галипољу, пренио је АП.

На церемонију су дошли премијери Аустралије и Новог Зеланда, Тони Абот и Џон Кеј, британски принчеви Чарлс и Хари, као и други високи гости, а Србију представља први потпредсједник владе и министар спољних послова Ивица Дачић.

“Платили смо високу цијену побједе на Галипољу. Ипак, не треба да заборавимо да своју садашњу независну државу дугујемо том духу и истрајности коју смо показали”, поручио је Ердоган.

“Упркос ужасним жртвама које су многи поднијели у два свјетска рата, нетолеранција комбинована са спремношћу да се примени варварско насиље остају стални извор подијела и конфликата”, рекао је принц Чарлс, преноси АП.

Он је додао да сви имамо дужност да нађемо начин да превазиђемо нетолеранцију како бисмо се борили против мржње и предрасуда, и могли да кажемо да тиме одајемо почаст жртвама оних који су страдали на Галипољу.

Принц Хари такође је одржао говор испред споменика британским војницима.

Централна комеморативна свечаност биће одржана у суботу, преносе агенције.

Битка на Галипољу била је једна од најкрвавијих битака у Првом свјетском рату и вођена је од 25. априла 1915. до 6. јануара 1916. године између Њемачке, коју су подржавале отоманске снаге, и савезника, укључујући Аустралију, Британију и Нови Зеланд, које су покушавале да освоје Цариград и успоставе контролу над Босфором и Дарданелима.

Из те битке је Османско Царство изашло као побједник, а у њој је у поморским и копненим акцијама било око пола милона жртава.

У савезничком искрцавању на полуострву Галипољу 25. априла 1915. године, учествовало је и више од 60.000 аустралијских и новозеландских војника.

То је било први пут да су те војске те двије тадашње британске колоније учествовале у некој битки, због чега Аустралија и Нови Зеланд обиљежавају 25. април као свој национални празник.

Тијела погинулих данас леже заједно на одвојеним гробљима полуострава Галипоље на западу Турске, што се посматра као снажан симбол помирења између бивших непријатеља.

Први потпредсједник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић присуствовао је данас обиљежавању стогодишњице Галипољске битке у Турској, саопшило је Министарство спољних послова Србије.

Турски предсједник Реџеп Ердоган и британски принц Чарлс заједно су одали пошту страдалима у једној од најкрвавијих битака у Првом свјетском рату, наводи се у саопштењу.

Церемонији су присуствовали предсједник Ирске Мајкл Хигинс, аустралијски премијер Тони Абот, новозеландски премијер Џон Кеј, британски принц Хари, као и предсједници, премијери и министри спољних послова тридесетак земаља, додаје се у саопштењу Министарства спољних послова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана