Дачић: Срамна и понижавајућа одлука Брисела

Срна
Дачић: Срамна и понижавајућа одлука Брисела

Београд - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да је одлука ЕУ да не отвори преговарачка поглавља 23 и 24 са Србијом, а да у исто вријеме отвори поглавља са Турском и Црном Гором, срамна, несхватљива, понижавајућа и неприхватљива за Београд.

"Ова одлука је резултат политичке намере да се заустави или успори европски пут Србије. Она је отворени политички притисак на Србију да одустане од своје јасне политике заштите државних интереса", рекао је Дачић.

Он је најавио да ће предложити премијеру Србије Александру Вучићу да одржи хитне консултације о даљим потезима у области спољне политике уочи Париског самита 4. јула.

Према његовим ријечима, Србија је испунила све што се од ње тражило у процесу преговарања са ЕУ.

"Србија је кључ регионалне стабилности и улаже велике напоре у реформама које ће створити модерну европску земљу. Зато ЕУ треба да прекине са трагикомичним објашњењима да нас блокира Хрватска и Велика Британија", истакао је Дачић.

Он је нагласио да га нико не може убједити да цијела ЕУ није утицајнија од Хрватске.

"Ако ће Хрватска као земља која је починила геноцид над Србима током Другог светског рата, у којој се још пролама фашистички поздрав, и као земља која је протерала више од 200.000 Срба у акцији жОлујаж вршећи етничко чишћење, бити мерило за улазак у ЕУ, онда се са правом поставља питање идемо ли у правом смеру", рекао је Дачић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана