Dačić: Sramna i ponižavajuća odluka Brisela

Srna
Dačić: Sramna i ponižavajuća odluka Brisela

Beograd - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je odluka EU da ne otvori pregovaračka poglavlja 23 i 24 sa Srbijom, a da u isto vrijeme otvori poglavlja sa Turskom i Crnom Gorom, sramna, neshvatljiva, ponižavajuća i neprihvatljiva za Beograd.

"Ova odluka je rezultat političke namere da se zaustavi ili uspori evropski put Srbije. Ona je otvoreni politički pritisak na Srbiju da odustane od svoje jasne politike zaštite državnih interesa", rekao je Dačić.

On je najavio da će predložiti premijeru Srbije Aleksandru Vučiću da održi hitne konsultacije o daljim potezima u oblasti spoljne politike uoči Pariskog samita 4. jula.

Prema njegovim riječima, Srbija je ispunila sve što se od nje tražilo u procesu pregovaranja sa EU.

"Srbija je ključ regionalne stabilnosti i ulaže velike napore u reformama koje će stvoriti modernu evropsku zemlju. Zato EU treba da prekine sa tragikomičnim objašnjenjima da nas blokira Hrvatska i Velika Britanija", istakao je Dačić.

On je naglasio da ga niko ne može ubjediti da cijela EU nije uticajnija od Hrvatske.

"Ako će Hrvatska kao zemlja koja je počinila genocid nad Srbima tokom Drugog svetskog rata, u kojoj se još prolama fašistički pozdrav, i kao zemlja koja je proterala više od 200.000 Srba u akciji žOlujaž vršeći etničko čišćenje, biti merilo za ulazak u EU, onda se sa pravom postavlja pitanje idemo li u pravom smeru", rekao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana