Дачић: Разумео сам Вучићеву поруку

Агенције
Дачић: Разумео сам Вучићеву поруку

Београд - Предсједник СПС-а Ивица Дачић изјавио је јуче да је разумио поруку мандатара Александра Вучића и да је сагласан с тим да је Србији потребна борбена влада.

Дачић је рекао и да ће представници коалиције СПС-ЈС прихватити премијеров позив на разговоре о формирању нове владе и поновио да је за будућност Србије, према његовом мишљењу, најбоља политичка опција да се сарадња тих странака и СНС-а настави.

Лидер СПС-а је додао и да је важно да се сарадња базира, не на томе ко шта нуди и ко шта тражи, већ на сагласности у вези са десет тачака будућег рада нове владе.

- Уколико смо сагласни са тим, и премијер са профилом наше коалиције, мислим да ту нема дилеме - рекао је Дачић и поручио да је за Србију важно да у наредне четири године иде крупним корацима напријед како би надокнадила све што је пропустила претходних година.

Дачић се и нашалио, рекавши да би, за разлику од премијера, њему више одговарало када би састанци са странкама били од поноћи до пет ујутро, а не када би почињали у пет ујутро.

ДСС и Двери, иако чланице коалиције, подијељени су по питању најављеног Вучићевог позива на разговоре.

Лидер Двери Бошко Обрадовић ће се одазвати, а предсједник ДСС-а Санда Рашковић-Ивић неће.

- Нисмо иста странка, имамо право на различито мишљење и ставове - кажу они и одбацују могућност раскола у коалицији.

Рашковић-Ивић сматра да нема о чему да разговара јер, наводи, немају шта да кажу мандатару. Како је објаснила, политике СНС-а и ДСС су толико различите да су то паралелни свјетови, па не зна о чему би могли да разговарају.

Обрадовић истиче да не види ништа спорно у различитим одговорима на позив који је Вучић упутио.

Иначе, представници коалиције ДСС-Двери пренијели су на консултацијама предсједнику два захтјева - ријеч је о захтјеву да се стане на пут изборној крађи и нерегуларностима, као и да мандат понуди неком ко је мање еврофанатик од Александра Вучића.

ЛДП

Аналитичар Дејан Вук Станковић каже да није много реално да ЛДП Чедомира Јовановића уђе у владу са Александром Вучићем, а да око СПС-а има аргумената за и против.

- Није много реално да лидер странке која је наступала у опозицији, која није била само реторичка, уђе у владу са Вучићем. То би било право изненађење, а права изненађења се дешавају само када је неко математички и политички неопходан у парламенту - рекао је Станковић.

Додао је да није сигуран да би бирачком тијелу СНС-а и ЛДП-а одговарало да Јовановић уђе у нову владу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана