Dačić: Razumeo sam Vučićevu poruku

Agencije
Dačić: Razumeo sam Vučićevu poruku

Beograd - Predsjednik SPS-a Ivica Dačić izjavio je juče da je razumio poruku mandatara Aleksandra Vučića i da je saglasan s tim da je Srbiji potrebna borbena vlada.

Dačić je rekao i da će predstavnici koalicije SPS-JS prihvatiti premijerov poziv na razgovore o formiranju nove vlade i ponovio da je za budućnost Srbije, prema njegovom mišljenju, najbolja politička opcija da se saradnja tih stranaka i SNS-a nastavi.

Lider SPS-a je dodao i da je važno da se saradnja bazira, ne na tome ko šta nudi i ko šta traži, već na saglasnosti u vezi sa deset tačaka budućeg rada nove vlade.

- Ukoliko smo saglasni sa tim, i premijer sa profilom naše koalicije, mislim da tu nema dileme - rekao je Dačić i poručio da je za Srbiju važno da u naredne četiri godine ide krupnim koracima naprijed kako bi nadoknadila sve što je propustila prethodnih godina.

Dačić se i našalio, rekavši da bi, za razliku od premijera, njemu više odgovaralo kada bi sastanci sa strankama bili od ponoći do pet ujutro, a ne kada bi počinjali u pet ujutro.

DSS i Dveri, iako članice koalicije, podijeljeni su po pitanju najavljenog Vučićevog poziva na razgovore.

Lider Dveri Boško Obradović će se odazvati, a predsjednik DSS-a Sanda Rašković-Ivić neće.

- Nismo ista stranka, imamo pravo na različito mišljenje i stavove - kažu oni i odbacuju mogućnost raskola u koaliciji.

Rašković-Ivić smatra da nema o čemu da razgovara jer, navodi, nemaju šta da kažu mandataru. Kako je objasnila, politike SNS-a i DSS su toliko različite da su to paralelni svjetovi, pa ne zna o čemu bi mogli da razgovaraju.

Obradović ističe da ne vidi ništa sporno u različitim odgovorima na poziv koji je Vučić uputio.

Inače, predstavnici koalicije DSS-Dveri prenijeli su na konsultacijama predsjedniku dva zahtjeva - riječ je o zahtjevu da se stane na put izbornoj krađi i neregularnostima, kao i da mandat ponudi nekom ko je manje evrofanatik od Aleksandra Vučića.

LDP

Analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da nije mnogo realno da LDP Čedomira Jovanovića uđe u vladu sa Aleksandrom Vučićem, a da oko SPS-a ima argumenata za i protiv.

- Nije mnogo realno da lider stranke koja je nastupala u opoziciji, koja nije bila samo retorička, uđe u vladu sa Vučićem. To bi bilo pravo iznenađenje, a prava iznenađenja se dešavaju samo kada je neko matematički i politički neophodan u parlamentu - rekao je Stanković.

Dodao je da nije siguran da bi biračkom tijelu SNS-a i LDP-a odgovaralo da Jovanović uđe u novu vladu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana