Бивши припадник Хрватске војске промијенио причу

Agencije
Бивши припадник Хрватске војске промијенио причу

Загреб - Бивши припадник Хрватске војске Јосип Мршић, који је раније признао да је у акцији "Медаџки џеп" 1993. године убио српску старицу у личком селу Читлук, данас је пред Жупанијским судом у Загребу тврдио да је пуцао према њој.

Мршић је убиство старице признао крајем априла на реконструкцији злочина у селу Читлук, а данас је рекао да је извео из подрума и према њој испалио један хитац из пиштоља али да "жена није пала".

Мршић је испричао да старица, за којом је ушао у подрум, није послушала наредбу да изађе напоље, па је извео. Он је испричао да је пуцао након што га је "жена погледала изразом тешке мржње попут боксера који се спрема на ударац".

За убиство старице у Читлуку оптужен је Велибор Шолаја, за кога је Мршић рекао да је, након што је он пуцао према старици, испалио кратки рафал или два-три појединачна хица након чега је старица пала на земљу, преносе хрватски медији.

Његову причу дјелимично је потврдио и учесник акције Дамир Релић који је прије годину дана, као свједок, изјавио да не зна ко је пуцао. Према његовој верзији приче, старица је пала одмах након што је Мршић испалио хитац према њој.

Једино је свједок Самир Кулашић поновио да је у старицу први запуцао Шолаја кога све вријеме за то и терети, те је испричао како је убиству претходило вријеђање и питање "гдје су ти синови".

"Старица се на крају насмијала, а Шолаја је испалио први метак у њу. Ја сам окренуо главу јер је приказ био мучан, а потом сам чуо још један хитац и она била мртва", испричао је Кулашић.

Шолаја и његови адвокати овај исказ од почетка оспоравају истичући да Кулашић лаже и да је су његове оптужбе мотивисане тиме што га је Шојала онемогућио у војном напредовању.

Тужилаштво је затражило прекид суђења да би Мршића испитали у својству суосумњиченика, што је на крају Судско вијеће и прихватило.

Због убиства српских цивила и паљења њихових кућа и имовине у Медачком џепу, у првом поступку који је хрватском правосуђу препустио Хашки суд, раније је правоснажно осуђен ратни командант Девете гардијске бригаде Мирко Норац. У истом случају ослобођен је генерал Рахим Адеми.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана