Bivši pripadnik Hrvatske vojske promijenio priču

Agencije
Bivši pripadnik Hrvatske vojske promijenio priču

Zagreb - Bivši pripadnik Hrvatske vojske Josip Mršić, koji je ranije priznao da je u akciji "Medadžki džep" 1993. godine ubio srpsku staricu u ličkom selu Čitluk, danas je pred Županijskim sudom u Zagrebu tvrdio da je pucao prema njoj.

Mršić je ubistvo starice priznao krajem aprila na rekonstrukciji zločina u selu Čitluk, a danas je rekao da je izveo iz podruma i prema njoj ispalio jedan hitac iz pištolja ali da "žena nije pala".

Mršić je ispričao da starica, za kojom je ušao u podrum, nije poslušala naredbu da izađe napolje, pa je izveo. On je ispričao da je pucao nakon što ga je "žena pogledala izrazom teške mržnje poput boksera koji se sprema na udarac".

Za ubistvo starice u Čitluku optužen je Velibor Šolaja, za koga je Mršić rekao da je, nakon što je on pucao prema starici, ispalio kratki rafal ili dva-tri pojedinačna hica nakon čega je starica pala na zemlju, prenose hrvatski mediji.

Njegovu priču djelimično je potvrdio i učesnik akcije Damir Relić koji je prije godinu dana, kao svjedok, izjavio da ne zna ko je pucao. Prema njegovoj verziji priče, starica je pala odmah nakon što je Mršić ispalio hitac prema njoj.

Jedino je svjedok Samir Kulašić ponovio da je u staricu prvi zapucao Šolaja koga sve vrijeme za to i tereti, te je ispričao kako je ubistvu prethodilo vrijeđanje i pitanje "gdje su ti sinovi".

"Starica se na kraju nasmijala, a Šolaja je ispalio prvi metak u nju. Ja sam okrenuo glavu jer je prikaz bio mučan, a potom sam čuo još jedan hitac i ona bila mrtva", ispričao je Kulašić.

Šolaja i njegovi advokati ovaj iskaz od početka osporavaju ističući da Kulašić laže i da je su njegove optužbe motivisane time što ga je Šojala onemogućio u vojnom napredovanju.

Tužilaštvo je zatražilo prekid suđenja da bi Mršića ispitali u svojstvu suosumnjičenika, što je na kraju Sudsko vijeće i prihvatilo.

Zbog ubistva srpskih civila i paljenja njihovih kuća i imovine u Medačkom džepu, u prvom postupku koji je hrvatskom pravosuđu prepustio Haški sud, ranije je pravosnažno osuđen ratni komandant Devete gardijske brigade Mirko Norac. U istom slučaju oslobođen je general Rahim Ademi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana