Venecijanska komisija o Izbornom zakonu: Nećemo davati prijedloge, ali šaljemo eksperta

Agencija
Venecijanska komisija o Izbornom zakonu: Nećemo davati prijedloge, ali šaljemo eksperta

Venecijanska komisija još nije primila zahtjev za mišljenje povodom izmjena Izbornog zakona BiH, niti u ovoj fazi planira iznositi vlastita mišljenja, potvrdio je portparol Venecijanske komisije u Savjetu Evrope u Strazburu Panos Kakaviatos.

Kakaviatos je naglasio da je od Venecijanske komisije zatraženo da pošalje eksperta kako bi se pomoglo postizanje sporazuma, ali da Komisija neće insistirati na bilo kojim specifičnim kriterijumima u ovoj fazi razgovora.

"Uloga eksperta će biti da vodi razgovore sa različitim predstavnicima političkih stranaka i zvaničnicima o prijedlozima izmjena i da pruži savjete kako bi se moglo doći do sporazuma", rekao je Kakaviatos za "Nezavisne novine".

Pojedini predstavnici političkih partija iz Federacije Bih /FBiH/, nakon sastanka koji je održan 3. maja u Sarajevu sa diplomatama, istakli su da će od Venecijanske komisije tražiti mišljenje o prihvatljivosti prijedloga o kojima se trenutno raspravlja.

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark i američki ambasador u BiH Morin Kormak istakli su nakon tog sastanka da je neophono da se što prije Venecijanska komisija uključi u ove razgovore, te da su ti razgovori korak u dobrom pravcu.

Razgovorima u Sarajevu su prisustvovali lideri HDZ-a BiH Dragan Čović, SDA Bakir Izetbegović, u ime SBB-a Damir Arnaut, predsjednik DF-a Željko Komšić i SDP-a Nermin Nikšić i Damir Mašić.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana