Венецијанска комисија о Изборном закону: Нећемо давати приједлоге, али шаљемо експерта

Агенција
Венецијанска комисија о Изборном закону: Нећемо давати приједлоге, али шаљемо експерта

Венецијанска комисија још није примила захтјев за мишљење поводом измјена Изборног закона БиХ, нити у овој фази планира износити властита мишљења, потврдио је портпарол Венецијанске комисије у Савјету Европе у Стразбуру Панос Какавиатос.

Какавиатос је нагласио да је од Венецијанске комисије затражено да пошаље експерта како би се помогло постизање споразума, али да Комисија неће инсистирати на било којим специфичним критеријумима у овој фази разговора.

"Улога експерта ће бити да води разговоре са различитим представницима политичких странака и званичницима о приједлозима измјена и да пружи савјете како би се могло доћи до споразума", рекао је Какавиатос за "Независне новине".

Поједини представници политичких партија из Федерације Бих /ФБиХ/, након састанка који је одржан 3. маја у Сарајеву са дипломатама, истакли су да ће од Венецијанске комисије тражити мишљење о прихватљивости приједлога о којима се тренутно расправља.

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк и амерички амбасадор у БиХ Морин Кормак истакли су након тог састанка да је неопхоно да се што прије Венецијанска комисија укључи у ове разговоре, те да су ти разговори корак у добром правцу.

Разговорима у Сарајеву су присуствовали лидери ХДЗ-а БиХ Драган Човић, СДА Бакир Изетбеговић, у име СББ-а Дамир Арнаут, предсједник ДФ-а Жељко Комшић и СДП-а Нермин Никшић и Дамир Машић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана