Uskoro pitpisivanje sporazuma u procesu pristupanja EU

Srna
Uskoro pitpisivanje sporazuma u procesu pristupanja EU

Podgorica - Ministar evropskih poslova Crne Gore Aleksandar Andrija Pejović i ambasador BiH u Crnoj Gori Đorđe Latinović poručili su danas da će odlična saradnja dvije zemlje u oblasti evropskih integracija uskoro biti formalizovana potpisivanjem Sporazuma o saradnji između Vlade Crne Gore i Savjeta ministara BiH u procesu pristupanja EU.

Pejović je uručio Latinoviću finalni prijedlog Sporazuma, koji je usaglasila crnogorska strana, kojim se definiše saradnja dvije zemlje u dijelu političkog dijaloga, ekonomske i trgovinske saradnje, kretanja radnika i kapitala, trgovine uslugama, usklađivanja zakonodavstva s pravnom tekovinom EU, saradnja u oblasti pravosuđa i unutrašnjih poslova i u drugim oblastima.


Pejović je prenio spremnost crnogorskih institucija i pregovaračke strukture da s kolegama iz BiH podijele znanje i iskustvo iz procesa pristupanja i na taj način doprinesu efikasnijem ispunjavanju obaveza iz evropske agende i bržem napredovanju BiH prema članstvu u EU, posebno u svjetlu izrade odgovora na Upitnik Evropske komisije i odluke o kandidatskom statusu, saopštilo je Ministarstvo evropskih poslova Crne Gore.

Latinović je čestitao Pejoviću stupanje na novu dužnost i zahvalio na dosadašnjoj podršci koju je pružio procesu evropske integracije BiH s pozicije glavnog pregovarača.

On je istakao da će BiH, koja je predala zahtjev za članstvo u EU i koja je u procesu odgovaranja na pitanja iz Upitnika EK, veoma koristiti naučene lekcije i savjeti kolega iz crnogorskih institucija kako bi što spremnije odgovorili zadacima i izazovima na evropskom putu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana