Ускоро питписивање споразума у процесу приступања ЕУ

Срна
Ускоро питписивање споразума у процесу приступања ЕУ

Подгорица - Министар европских послова Црне Горе Александар Андрија Пејовић и амбасадор БиХ у Црној Гори Ђорђе Латиновић поручили су данас да ће одлична сарадња двије земље у области европских интеграција ускоро бити формализована потписивањем Споразума о сарадњи између Владе Црне Горе и Савјета министара БиХ у процесу приступања ЕУ.

Пејовић је уручио Латиновићу финални приједлог Споразума, који је усагласила црногорска страна, којим се дефинише сарадња двије земље у дијелу политичког дијалога, економске и трговинске сарадње, кретања радника и капитала, трговине услугама, усклађивања законодавства с правном тековином ЕУ, сарадња у области правосуђа и унутрашњих послова и у другим областима.


Пејовић је пренио спремност црногорских институција и преговарачке структуре да с колегама из БиХ подијеле знање и искуство из процеса приступања и на тај начин допринесу ефикаснијем испуњавању обавеза из европске агенде и бржем напредовању БиХ према чланству у ЕУ, посебно у свјетлу израде одговора на Упитник Европске комисије и одлуке о кандидатском статусу, саопштило је Министарство европских послова Црне Горе.

Латиновић је честитао Пејовићу ступање на нову дужност и захвалио на досадашњој подршци коју је пружио процесу европске интеграције БиХ с позиције главног преговарача.

Он је истакао да ће БиХ, која је предала захтјев за чланство у ЕУ и која је у процесу одговарања на питања из Упитника ЕК, веома користити научене лекције и савјети колега из црногорских институција како би што спремније одговорили задацима и изазовима на европском путу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана