Otvorena izložba radova sa Drugog međunarodnog bijenala radova na papiru

Srna
Otvorena izložba radova sa Drugog međunarodnog bijenala radova na papiru
Otvorena izložba radova sa Drugog međunarodnog bijenala radova na papiru

Prijedor - U Muzeju Kozare u Prijedoru večeras je otvorena izložba 191 rada 115 autora sa Drugog međunarodnog bijenala radova na papiru “Prijedor 2018” i dodijeljene nagrade i priznanja izabranim autorima.

Direktor Muzeja Zoran Radonjić rekao je da raduje da se na konkurs koji je objavljen početkom godine prijavilo 163 autora iz 23 države, sa svih kontinenata osim Afrike sa ukupno 296 radova.


“Sličan je broj radova i autora kao na prethodnom bijenalu, međutim na ovom bijenalu smo imali samo trideseak zvanično pozvanih autora i nekoliko autora iz Prijedora, tako da su svi ostali autori prolazili kroz komplikovanu proceduru prijave i kasnije žiriranja, a to dovoljno govori koliko autori žele da izlažu na ovom bijenalu”, istakao je Radonjić.

On je istakao da, osim što je ovo jedino međunarodno bijenale u Republici Srpskoj i jedino te vrste u BiH, raduje što su autori poklonili veliki broj radova,tako da će likovna zbirka Muzeja Kozare biti bogatija za 124 vrhunska rada.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, ističući da je veliki broj autora sa svih strana svijeta potvrdio karakter bijenala kao međunarodnog.

“Grad Prijedor je, uz Muzej Kozare, ponosan domaćin ovog događaja koji ima izuzetan značaj u kulturno-umjetničkim krugovima ne samo u našem gradu”, rekao je Đaković.

Radove na ovogodišnjem bijenalu ocjenjivao je međunarodni žiri u sastavu Majkl Nikson /Velika Britanija/, Ljiljana Subotić /Srbija/ i Milivoje Unković /BiH/.

“Drago mi je da ova manifestacija postaje prepoznatljiva na širokom likovnom planu, budući da su radovi stigli iz cijelog svijeta, a najviše je zastupljena kategorija crtež i grafika s obzirom da su u pitanju mali formati koji treba da predstave neki intimni doživaj”, istakla je istoričar umjetnosti i član žirija Ljiljana Subotić.

Otvaranje izložbe bila je prilika da se dodijele tri ravnopravne nagrade autorima Ahmetu Sinasiju Isleru iz Turske, Kleu Vilkinsonu iz Australije i Vesni Dobričić iz Srbije.

Žiri se ove godine opredijelio, da pored ove tri glavne nagrade u visini od po 500 evra, dodijeli posebna priznanja za autore Katarinu Zrnić i Nataliju Kiš iz Srbije te Beti Bricelj iz Slovenije.

“U Republici Srpskoj sam prvi put i veoma sam srećan što sam pozvan na ovu ceremoniju. Nagradu nisam očekivao, nagrada je dobra i važna, ali meni je nagrada što sam ovdje”, rekao je nagrađeni autor iz Turske Ahmet Sinasi Isler.

Radovi sa Drugog međunarodnog bijenala će, zbog velikog broja, biti izloženi u Muzeju Kozare i Galeriji “Sreten Stojanović” do 29. septembra.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana