Завршени 44. књижевни сусрети на Козари

Срна
Завршени 44. књижевни сусрети на Козари

Приједор - Представљањем награђене књиге "Таче печат" Зорана Костића на књижевној вечери под називом "Вече лауреата", завршени су 44. Књижевни сусрети на Козари.

Костићева књига промовисана је у приједорској "Галерији ж96".


Концепт представљања овогодишњег добитника награде "Скендер Куленовић" био је такав да о лауреату говори пјесник пријатељ, те је о Костићевој награђеној књизи и његовој досадашњој поезији, говорио професор Универзитета у Бањалуци Ранко Поповић.

"Сва ова прича о награди не би била потпуна без једне овакве вечери, када дајемо прилику пјеснику да кроз стихове портретише сам себе", навео је Поповић.

Он је истакао да је радни наслов књижевне вечери био "Велико путовање", а основна фигура у цијелој причи су возови који су "тутњали кроз пјесников живот и возили га у правцима којима је хтио, а некада и није".

Гост пјесничке вечери била је и драмска умјетница Јелена Трепетова, а у музичком дијелу програма професор Музичке школе "Саво Балабан" Драган Маринковић, који је на гитари извео композицију компоновану на стихове Костићеве пјесме "Изгубило се".

Директор "Галерије ж96" Тихомир Илијашевић, иначе академски сликар, поклонио је Костићу његов портрет који је сам израдио.

Пјесник, драмски писац и преводилац Зоран Костић, добио је награду "Скендер Куленовић" за најбољу књигу у прошлој години, и то једногласном одлуком жирија у саставу Сања Мацура, Душко Певуља, те Мирослав Максимовић као предсједник жирија.

У ужем избору за додјелу награде биле су и књиге Слободана Зубановића "Старац и песме", Томислава Маринковића "Невидљива места", Здравка Миовчића "Шкриња и шапат" и књига Ђорђа Нешића "Боље је бити у мањини".

Организатор 44. Књижевних сусрета је град Приједор, покровитељ Министарство просвјете и културе Републике Српске, суорганизатори град Бањалука и општине Србац, Градишка, Лакташи, Нови Град, Костајница и Козарска Дубица, а спонзор компанија "Арселор Митал".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана