Vukov bukvar duhovni orijentir

Aleksandra Glišić
Vukov bukvar duhovni orijentir

Banjaluka - Izložbe "Prosvet(l)i se! - 190 godina od objavljivanja Vukovog Prvog srpskog bukvara" i "Srpsko pismo i jezik kroz istoriju" postavljene su u izložbenom salonu Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske u Banjaluci.

Postavke otvorene u ponedjeljak uveče organizovane su u saradnji sa Centrom za kulturu "Vuk Karadžić" iz Loznice i Muzejom jezika i pisma iz Tršića. "Srpsko pismo i jezik kroz istoriju" na jasan i sveden način prikazuje kompleksan razvoj srpskog pisma, te reformisanje jezika u kulturno-istorijskom kontekstu.

Takođe, izložba "Prosvet(l)i se! - 190 godina od objavljivanja Vukovog Prvog srpskog bukvara" naglašava značaj pojave Bukvara Vuka Stefanovića Karadžića za razvoj pismenosti i očuvanje kulturnog i nacionalnog identiteta.

- Ovo je nastavak saradnje koja je veoma važna. Svi mi treba da njegujemo srpski jezik, da institucionalno i u školama i u medijima utičemo da on opstane - rekla je direktorica Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske Ljilja Petrović-Zečić.

Jedna od autorki izložbi Dajana Đedović iz Muzeja jezika i pisma iz Tršića ističe da je osnovna namjena ovog muzeja da se stalno vraćamo priči o Vuku.

- Izgleda da ipak ne znamo mnogo toga o Vuku pa su ove izložbe namenjene najširem krugu publike - kaže Đedovićeva.

Kustos Muzeja jezika i pisma Ana Čugurović naglašava da obje izložbe prikazuju mjesto Vukove reforme u istoriji srpskog jezika i skreću pažnju i na autore koji su radili i prije Vuka.

Direktorica Narodne i univerzitetske biblioteke RS Ljilja Petrović-Zečić i direktorica Centra za kulturu "Vuk Karadžić" iz Loznice Snežana Nešković potpisale su Protokol o saradnji.

Specijalni gost večeri bio je poznati glumac Ivan Bekjarev koji je odigrao dio monodrame posvećene Vuku Stefanoviću Karadžiću.

Mini-izložba u Srebrenici

Narodna biblioteka Srebrenica priredila je mini-izložbu djela reformatora srpskog jezika i pravopisa Vuka Stefanovića Karadžića povodom 230 godina od njegovog rođenja. Uz mini-izložbu u multimedijalnoj čitaonici, organizovana su i predavanja za učenike osnovnih škola o Vukovom djelu i životu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana