“Vidovdanski pjesnički susreti” na Romaniji održani u Sokocu: Uručena nagrada Željku Grujiću

Srna
“Vidovdanski pjesnički susreti” na Romaniji održani u Sokocu: Uručena nagrada Željku Grujiću

Sokolac - Na centralnoj svečanosti “Vidovdanskih pjesničkih susreta” Željku Grujiću je uručena nagrada “Vidovdanska povelja” za zbirku pjesama “Stid i mjesečina”.

Nakon dodjele povelje ovogodišnjem dobitniku pjesniku i publicisti Željku Grujiću sa Pala, svoje stihove su, osim njega, govorili pjesnici Zoran Kostić, dobitnik “Vidovdanske povelje” 2005. godine, i Boro Kapetanović, dobitnik ove nagrade 2013. godine iz Banjaluke, Gordana Đilas iz Novog Sada i Mirko Vuković iz Čelinca.

Željko Grujić  je izjavio da nagrada za njega ima posebno značenje i predstavlja veliku čast, ali i obavezu te je istakao da je zahvalan svima koji misle da je baš on zaslužio ovu “Vidovdansku povelju”.

- Iako sam do sada mnogo puta nagrađivan, ova nagrada je za mene posebna zato što je to “Vidovdanska povelja”, jer njeno ime sadrži sve ono što omeđuje naš karakter i naše biće, ono što mu daje entitetsku punoću, bez čega bismo bili kao narod i pojedinci “šuplji ljudi”, zapali u raz istorije - rekao je Grujić.

Grujić je istakao da je ovakva nagrada istovremeno i obaveza da se piše u onom matičnom toku srpske poezije, koji je krenuo sa srpskom srednjovjekovnom poezijom koja je bila čisto duhovnog karaktera, a poslije narodna poezija, epska, lirska, narodne umotvorine, potom Njegoševa i Branka Radičevića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana