Vedrine i tuge velikog Ćopića

Aleksandra Madžar
Vedrine i tuge velikog Ćopića

Banjaluka - Velika izložba "Vedrine i sete Branka Ćopića" povodom jubilarnih sto godina od rođenja ovog velikana pisane riječi otvorena je u prisustvu mnogobrojnih posjetilaca u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske.

Postavku, koja je plod saradnje nacionalne biblioteke RS i Biblioteke grada Beograda, otvorio je u petak popodne predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović.

- Jedan od najvećih književnika ove regije je Krajišnik Branko Ćopić, kome ovom izložbom odajemo poštovanje. Mislim da je Ćopić dao poseban doprinos kulturi ovog naroda, jeziku i književnosti i da je imao veliki uticaj na odrastanje mnogih generacija tokom proteklih 50 godina - istakao je Čubrilović.

Na otvaranju izložbe govorili su akademik Svetozar Koljević, upravnik Biblioteke grada Beograda Jasmina Ninkov, autor izložbe Olga Krasić-Marjanović, te direktor Narodne i univerzitetske biblioteke RS Ljilja Petrović-Zečić. Svi oni koji istinski poštuju djelo i lik neprevaziđenog Branka Ćopića, a među kojima su, prije svega, domaći pisci u holu Narodne i univerzitetske biblioteke RS imali su priliku da vide više od 30 plakata sa do sada neobjavljivanim fotografija. Iz pisama, koje mu je majka slala tokom rata, se jasno vidi da je Ćopić stekao veliku popularnost još kao partizan, kada je pisao stihove i skečeve za svoje saborce.

Izloženi su i dnevnički zapisi, možda oni najtragičniji sa kraja života, koji do sada nisu ugledali svjetlost dana, ali i fotografije sa porodičnih putovanja, na kojima se jasno vidi koliko je Ćopić volio da putuje.

Direktor Biblioteke grada Beograda Jasmina Ninkov istakla je da je ova izložba rezultat uspješne saradnje dvije značajne kulturne institucije.

- Ovo je veliki poduhvat, jer obuhvata čitav jedan život i književni opus našeg velikana pisane reči Branka Ćopića. Srećna sam što smo ovo ovako lepo organizovali i želim da najavim otvaranje ove izložbe i u Beogradu - kazala je Ninkov.

Autori izložbe su Olga Krasić iz Biblioteke grada Beograda i Ratka Marić iz Narodne i univerzitetske biblioteke RS.

- U svesti današnjih čitalaca Branko Ćopić je ostao kao partizanski pisac i dečji pisac, međutim kada se pažljivo istražuje, njegovo delo i njegova biografija vidi se da je on veliki pisac, koji je imao ozbiljnu ostavštinu i ozbiljnu oporuku, ali naravno i tragičnu biografiju koja nam je svima poznata. Iako se, kako je sam govorio, čitavog života trudio sa zasmejava svoju brojnu čitalačku publiku, on je bio jedan setan čovek, pošten čovek koji je želeo da kaže istinu, a koja nije odgovarala tadašnjem establišmentu - kazala je Krasićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana