U Prijedoru otvorena izložba radova plivske kolonije

Srna
U Prijedoru otvorena izložba radova plivske kolonije

Prijedor - U prijedorskoj Galeriji “Sreten Stojanović” večeras je otvorena izložba slika i skulptura stvaranih na Međunarodnoj lokovnoj koloniji Pliva.

Direktor Galerije Tihomir Ilijašević rekao je da se ovdje drugi put izlažu radovi sa plivske kolonije, dodavši da je radije zove umjetnička jer okuplja muzičare, književnike i slikare.

“To je jedna od nekoliko kolonija u Srpskoj koja zaslužuje pažnju. Imaju tri snage bitne, tri stuba: likovna umjetnost, muzika i književnost. Ne može niko biti slikar, a da ne poznaje muziku i književnost. Ta bliskost je nevjerovatna i zato smo pozvali prošlogodišnjeg laureata Književnih susreta na Kozari da otvori ovu izložbu”, rekao je Ilijašević.

Zdravko Miovčić, koji je dobio nagradu “Skender Kulenović” na 46. Književnim susretima na Kozari za zbirku poezije “Što je duša skupila”, kaže da ljudi koji posjećuju ovakve događaje još vjeruju da umjetnost može da otvori neku drugu i ljepšu verziju života koji žive.

“U čemu je sličnost poezije i slikarstva? Kada možemo opisati ono što ne možemo vidjeti, tada autentično pišemo poeziju, a kada možemo da vidimo ono što ne možemo da opišemo, tada autentično slikamo. Kada se tome pridruži još ono o čemu je govorio Skender Kulenović, kada misao postane emocija, a emocija postane misao, onda je, čini mi se, spojeno sve jedno sa drugim kao što je spojeno na ovim slikama i skulpturama oko vas”, rekao je Miovčić otvarajući izložbu.

Akademik Milivoje Unković, kao osnivač i selektor Likovne kolonije na Plivi, istakao je da kolonija ima široku lepezu komunikacije od najmlađih autora do najstarijih i da je sva likovna poetika, takođe, prisutna, te da ta heterogenost obogaćuje vizuelne percepcije.

“Tokom kolonije imamo sreću da pravimo sintezu sa drugim umjetnostima, što mislim da je ideal umjetnosti. Nastojimo da svake godine napravimo funkcionalnu grupu autora iz svijeta iz raznih oblasti: likovne umjetnosti, muzike, književnosti i filma”, rekao je Unković.

Izložba je izbor radova iz saziva 2013, 2014, 2017. i 2018. godine i u Prijedoru će biti postavljena do 1. marta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana