Trivić: Srpska i Srbija sačuvaće ćirilicu

Srna
Trivić: Srpska i Srbija sačuvaće ćirilicu

Banjaluka - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić istakla je da resorno ministarstvo, zajedno sa naučnom, akademskom i kulturnom javnošću, može i želi da doprinese jasnom pozicioniranju ćirilice kao neraskidivog simboličkog elementa kulturnog nasljeđa srpskog naroda.

“Srpska kultura je jedinstvena na svakom prostoru na kojem srpski narod živi u okviru ili izvan granica njegovih državnih tvorevina”, rekla je Trivićeva za “Nezavisne novine”.

Ona ja naglasila da će zaključci Foruma o ćirilici, koji je okupio eminentne stručnjake u okviru dvije diskusije - javna upotreba ćirilice i upotreba ćirilice u digitalnom dobu, biti od velike pomoći Ministarstvu na putu sistemskog rješavanja zaštite ćirilice kao pitanja od nacionalnog značaja.

“Da bismo učvrstili put nacionalnog opstanka i kulturnog napretka, budućnosti utemeljene na čvrstini kulturnog nasljeđa koje nam je zavještavano vijekovima unazad, moramo sa više pažnje i ozbiljnosti baštiniti srpski jezik i ćirilično pismo”, dodala je Trivićeva.

Ona ja napomenula da potpisivanje povelje o srpskom kulturnom prostoru predstavlja opredjeljenje, težnju i odlučnost ministarstava iz Srpske i Srbije, te dvije vlade, da utvrde zajedničku stratešku kulturno-prosvjetnu politiku.

“Očuvanje kulturnog i nacionalnog identiteta je naš primarni zadatak. Povelja povezuje sve Srbe u njihovom kulturološkom djelovanju gdje god se nalazili, jer granice kulturnog prostora nije moguće svesti u granice političkog, odnosno državnog prostora”, rekla je Trivićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana