Trilogija prepuna istorije

M. V.
Trilogija prepuna istorije

Gradiška - U knjigama “Janičar”, “Ustanik” i “Četnik” autora Saše Đorđevića našle su se teške priče i mnogo istorijske građe, rečeno je na promociji, koja je u ponedjeljak održana u gradiškoj Gimnaziji u organizaciji Gimnazije i Zavičajnog muzeja Gradiška.

Predstavljajući svoju trilogiju Đorđević je rekao da je riječ o istorijskim romanima koji se mogu uvrstiti u žanr istorijski triler.

- U “Janičaru” govorim o vremenu dolaska Sulejmana Veličanstvenog na vlast, to je 16. vijek, kada dolazi i do propasti srpske srednjovjekovne države. U “Ustaniku” govorim o Prvom srpskom ustanku i voždu Karađorđu, kao i njegovim junacima, te povratku srpskoj državi. Treći dio trilogije zove se “Četnik” i govori o Prvom balkanskom ratu, nastanku Kraljevine i konačnog protjerivanja Turaka sa Balkana - rekao je Đorđević.

Kustos i istoričar Zavičajnog muzeja Gradiška Bojan Vujčić je rekao da je Đorđević novo ime na polju istorijskih romana, koji su dobro prihvaćeni kod publike, jer na neki nov, zanimljiv način predstavljaju istorijske činjenice.

- Danas smo svjedoci pisanja takozvane bijele istorije i krivljenja činjenica, a književnik Đorđević se upravo bori protiv toga, kao i mi u Zavičajnom muzeju - rekao je Vujčić. Knjige “Janičar”, “Ustanik” i “Četnik” su Đorđevićevi prvenci koje je počeo da piše 2014. godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana