Trebinjci pokupili lovorike na Fedri

R. Mi.
Trebinjci pokupili lovorike na Fedri

Trebinje - Predstava "Pisac porodične istorije" Ljubomira Đurkovića, u režiji Slobodana Marunovića i izvođenju Gradskog pozorišta Trebinje, pobjednik je 45. teatarskog festivalu BiH "Fedra", koji je održan u Bugojnu.

- Tragična farsa u deset slika, koja u zavidnoj mjeri scenske sinergije dramskog teksta, redateljskog postupka i glumačke igre promišljenim teatarskim jezikom iznova postavlja kritičko i emotivno pitanje o krhkom biću porodice - ali i individuuma - u žrvnju balkanske buke i bijesa istorije. Fotošopirana, istorijsko-mitologizovana, okamenjena porodična istorija/slika/identitet, pretvara se, "deziluzionisanjem", u scensku sliku svoje agonije - navedeno je u obrazloženju žirija festivala, kojem je predsjedavala glumica Jelena Trepetova-Kostić.

Nagrada za najbolju režiju dodijeljena je Slobodanu Marunoviću, reditelju trebinjske predstave. Najbolja glumica festivala je Vesna Đurić, glumica Gradskog pozorišta Trebinje za ulogu Jovanke Milošić u predstavi "Pisac porodične istorije". Za najbolju epizodnu ulogu nagrađen je Igor Svrdlin, glumac Gradskog pozorišta Trebinje za ulogu Slobodana Ćobe Miloševića. Mirjana Bokun nagrađena je za ulogu Mileve Kokotović u trebinjskoj predstavi kao najbolji debitant.

- Jako sam srećna i ponosna što su Trebinjci još jednom pokazali svoj kvalitet i opravdali povjerenje svih onih koji trebinjsko pozorište svrstavaju među najbolja bh. amaterska pozorišta. Ove nagrade su to i opravdale. "Pisac porodične istorije" je predstava koju je bilo zadovoljstvo raditi. Imali smo priliku da radimo sa sjajnim rediteljem - kaže glumica Vesna Đurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana