“Svet ilustracije” u grafikama

Aleksandra Rajković
“Svet ilustracije” u grafikama

BANjALUKA - Izložba radova o temi “Svet ilustracije” studenata i profesora fakulteta Digitalnih umetnosti univerziteta Metropoliten od četvrtka krasi mali izložbeni salon Banskog dvora Kulturnog centra.

Postavku je zvanično otvorio ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović.

- Kultura, sport i nauka su tri oblasti koje snažno mogu da predstavljaju jednu zemlju, njene autore i ostvarenja. Sve je danas relativno osim kulture i kulturnog nasljeđa koji ostaju trajno - rekao je Nović.   

Rektor Univerziteta Metropoliten prof. dr Dragan Domazet kazao je da su nedavno potpisali sporazum o saradnji sa Banjaluka koledžom i da je ova izložba rezultat te saradnje.

- Pošto dela najbolje govore, odlučili smo da se pri prvom dolasku predstavimo radovima naših studenata. Izloženi su vrlo različiti radovi studenata i profesora iz njihovog stvaralačkog opusa, u okviru grafičkog dizajna - naglasio je Domazet.

On je dodao se stvaralaštvo studenata i profesora ovog univerziteta može pogledati i na virtuelnoj izložbi.   

Direktor Banjaluka koledža Nenad Novaković istakao je da studenti i profesori ovu izložbu daruju Banjaluci.

- Na ovaj način želimo da pokažemo da saradnja između Republike Srpske i Srbije zaista postoji u praktičnom smislu. Svi ljubitelji umjetnosti mogu da pogledaju izložbu do 22. maja - kaže Novaković. 

U malom izložbenom salonu Banskog dvora Kulturnog centra posjetioci mogu da pogledaju zanimljiv stvaralački opus beogradskih studenata, kao i profesora Nede Todorović, Vesne Pavlović, Borisa Kuzmanovića, Milana Miletina, Marine Ilić i Petra Stamenkovića.

Upečatljiva forma

- Ulazeći u oblast ilustracije veoma široko, van sadržaja knjige, tj. teksta, ona postaje samostalna, samovidljiva, vizuelno upečatljiva likovna forma - napisao je profesor Boris Kuzmanović u katalogu izložbe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana