Stihovi žive na teatarskoj sceni

Aleksandra Madžar
Stihovi žive na teatarskoj sceni

Banjaluka - Predstava "Sive figure" koja će premijerno biti izvedena u srijedu na sceni banjalučkog Doma omladine govori o mladoj umjetnici i njenim dilemama.

Komad u produkciji Banjalučkog studentskog pozorišta režira Bojana Tomašević, a priča je inspirisana poezijom mladog pjesnika Danila Đurice.

- To je netipična predstava u kojoj su stvari sagledane iz perspektive mlade umjetnice koja je zarobljena u svom sopstvenom svijetu stvaralaštva - kaže Bojana Tomašević.

Svi koji dođu na premijeru imaće priliku da vide sa kakvim se sve problemima junakinja predstave susreće, ali i da pogledaju kako ona izgleda iz ugla osobe kojoj predstavlja ideal.

- Čitavu predstavu prati i treći lik, alter ego umjetnice, koji joj onemogućava da ona zaživi. Sve njene riječi ostaju nedorečene, a svi njeni postupci neizvršeni. Lik koji se provlači kroz predstavu i koji nas zapravo vodi kroz čitavu ovu zagonetku oko života i smrti i smisla života predstavlja našu podsvijest i dokazuje koliko je, u stvari, teška borba između želja i mogućnosti - kazala je Tomaševićeva.

Rediteljka objašnjava da novi komad govori o borbi između dobra i zla, odnosno crnog i bijelog.

- Ako uđemo u dublji smisao priče, otkrićemo na kakav se sve način ljudi u našoj okolini, prijatelji, poznanici, rođaci, susreću i koje tajne i razmišljanja nose u sebi. Otkrićemo ko su te sive figure koje nam ulaze u život i sa kojima hodamo dok se na neki način ne izborimo sa njima - ističe Tomaševićeva.

Pjesnik Danilo Đurica kaže da je metod dramaturgije u predstavi rađen poetski.

- Komad je rađen po pjesmama, a biće mnogo zanimljivih detalja koji govore o čovjeku i njegovom opstanku, ali i divljim emocijama koje nosi u sebi - rekao je Đurica.

Simbolika

- Mlada umjetnica je postavljena na uzvišenje na kojem stoji nepomično, što i simboliše njenu veličinu i istovremeno nemogućnost da uradi bilo šta osim onoga što radi najbolje. To je upravo preslikavanje slika na platno iz njenog uma, onakvim kakvim ih ona vidi - kaže Bojana Tomašević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana