Стихови живе на театарској сцени

Александра Маџар
Стихови живе на театарској сцени

Бањалука - Представа "Сиве фигуре" која ће премијерно бити изведена у сриједу на сцени бањалучког Дома омладине говори о младој умјетници и њеним дилемама.

Комад у продукцији Бањалучког студентског позоришта режира Бојана Томашевић, а прича је инспирисана поезијом младог пјесника Данила Ђурице.

- То је нетипична представа у којој су ствари сагледане из перспективе младе умјетнице која је заробљена у свом сопственом свијету стваралаштва - каже Бојана Томашевић.

Сви који дођу на премијеру имаће прилику да виде са каквим се све проблемима јунакиња представе сусреће, али и да погледају како она изгледа из угла особе којој представља идеал.

- Читаву представу прати и трећи лик, алтер его умјетнице, који јој онемогућава да она заживи. Све њене ријечи остају недоречене, а сви њени поступци неизвршени. Лик који се провлачи кроз представу и који нас заправо води кроз читаву ову загонетку око живота и смрти и смисла живота представља нашу подсвијест и доказује колико је, у ствари, тешка борба између жеља и могућности - казала је Томашевићева.

Редитељка објашњава да нови комад говори о борби између добра и зла, односно црног и бијелог.

- Ако уђемо у дубљи смисао приче, открићемо на какав се све начин људи у нашој околини, пријатељи, познаници, рођаци, сусрећу и које тајне и размишљања носе у себи. Открићемо ко су те сиве фигуре које нам улазе у живот и са којима ходамо док се на неки начин не изборимо са њима - истиче Томашевићева.

Пјесник Данило Ђурица каже да је метод драматургије у представи рађен поетски.

- Комад је рађен по пјесмама, а биће много занимљивих детаља који говоре о човјеку и његовом опстанку, али и дивљим емоцијама које носи у себи - рекао је Ђурица.

Симболика

- Млада умјетница је постављена на узвишење на којем стоји непомично, што и симболише њену величину и истовремено немогућност да уради било шта осим онога што ради најбоље. То је управо пресликавање слика на платно из њеног ума, онаквим каквим их она види - каже Бојана Томашевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана