Stevanu Tontiću priznanje za knjigu “Ta mjesta”

Danko Kuzmanović
Stevanu Tontiću priznanje za knjigu “Ta mjesta”

Banjaluka - Žiri u sastavu: Nikola Vukolić (predsjednik), Miljenko Jergović i Mladen Vesković donio je jednoglasnu odluku da “Kočićevo pero” za proljeće i ljeto 2018. godine za visoka dostignuća u savremenoj književnosti i odanost ljepoti Kočićeve misli i riječi dodijeli Stevanu Tontiću za knjigu “Ta mjesta”.

O dobitniku “Kočićevog pera” Stevanu Tontiću predsjednik žirija Nikola Vukolić kaže:

- Knjigu “Ta mjesta” (“Agora”, Zrenjanin 2018) čine putopisi iz različitih zemalja, opisi života u pojedinim gradovima (kao što su Sarajevo i Berlin), izvještaji o susretima po evropskim metropolama. Tu su, uz neke kraće zapise, i doživljaji iz jedne vrlo uzbudljive posjete Jerusalimu, kao i neobično zanimljiv opis putovanja po Jermeniji. A u knjigu nas uvodi opsežan autobiografski zapis o jednodnevnoj posjeti svome istorijski “potopljenom” krajiškom zavičaju, u znaku sjećanja na djetinjstvo i likove Branka Ćopića i Skendera Kulenovića. Uz svaki prozni tekst priložena je poneka Tontićeva pjesma, tako da se ova njegova svjedočenja o mjestima u kojim je živio i ljudima s kojima se susretao daju uvijek i u prozi i u stihu. Čitajući Tontićevu knjigu, prolazimo kroz zgusnute atmosfere našeg turbulentnog doba u kojem započinju novi sukobi i prije nego što su se stari završili.

Vukolić je dodao da posebno valja istaći piščevo viđenje grada Sarajeva, dato u obliku svojevrsnog, potanko izrađenog kulturno-političkog portreta grada. Duboko emotivno vezan za mnoge likove i gradske vedute, pisac je ipak, i to po drugi put, napustio tu ratom i poraćem bitno izmijenjenu sredinu, izabravši da živi u “srpskoj Atini”. Da li zauvijek? To neka se pitaju Tontićevi sarajevski prijatelji.

“Ta mjesta” su još jedna Tontićeva knjiga koja će privezati čitalački interes i potvrditi talenat i umijeće svog autora, čineći ga jednim od najznačajnijih stvaralaca u savremenoj srpskoj književnosti.

- Ovakve knjige se ne pišu i ne izlaze često i otuda je njihov značaj još veći - zaključio je Vukolić.

Nagrada “Kočićevo pero”, koju dodjeljuje Zadužbina “Petar Kočić Banja Luka - Beograd”, biće svečano uručena u srijedu, 25. jula, u 12 časova u Gradskoj biblioteci grada Novog Sada. O dobitniku nagrade govoriće članovi žirija, a nagradu će svečano uručiti profesor doktor Dragan Stanić, predsjednik Matice srpske.

“Kočićevo pero”

Nagradu je 1995. godine ustanovio Nikola Vukolić, predsjednik i osnivač Zadužbine “Petar Kočić Banjaluka - Beograd”, i ona se dodjeljuje četiri puta godišnje. Na kraju svake godine jedan od četiri dobitnika nagrade “Kočićevo pero” dobija nagradu “Kočićeva knjiga”. Nagrada se dodjeljuje književnicima koji nastavljaju “pričavinu i učevinu” srpskog književnika Petra Kočića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana