Српска пјесма у дворани Сиднејске опере

Мирна Пијетловић
Српска пјесма у дворани Сиднејске опере

Бањалука - Мјешовити хор Српског пјевачког друштва "Јединство" из Бањалуке ових дана вриједно се спрема за своју велику прекоокеанску турнеју, која ће бити одржана у периоду од 5. до 27. октобра у неколико градова далеке Аустралије.

Према ријечима диригента хора Немање Савића, чланови ансамбла ће посјетити Сиднеј, Мелбурн и Аделејд, гдје ће одржати 12 концерата и учествовати на светим литургијама.

- Широки репертоар који припремамо обухвата дјела домаћих аутора од средњег вијека до савременика, композиције духовног, свјетовног и фолклорног карактера. Такође, хор ће извести и химну Аустралије чиме ће дати велики печат и указати велику захвалност што могу учествовати на тако великој турнеји - најавио је Савић.

Солисти који ће наступати са хором на турнеји по Аустралији су Биљана Керкез, мецосопран, Каролина Михајловић, сопран и Живан Живановић, тенор.

- О значају ове турнеје не треба посебно говорити, јер је довољна чињеница да ниједан хор са територије бивше Југославије није постигао овакав подухват какав хор "Јединство" планира да оствари - поносан је Савић.

Са мањим саставом од 17 пјевача, хор ће на достојанствен и професионалан начин покушати да испрати све наступе и концерте који су заказани.

- Са циљем да, како домаћој тако и аустралијској публици прикажемо најбоље што знамо и да пробудимо емоције какве само хорска музика може пружити, вриједно радимо како бисмо успјешно испратили турнеју - открио нам је неколико детаља са припрема диригент бањалучког "Јединства".

Оно на шта су, како каже Савић, нарочито поносни је то што ће имати прилику да одрже цјеловечерњи концерт у дворани Сиднејске опере, гдје ће се хор својим репертоаром представити и поставити на највиши умјетнички ниво у свијету.

- Ово је још једна потврда квалитетног и преданог рада свих чланова и свих пријатеља хора којима се овом приликом захваљујемо на подршци - закључио је Немања Савић.

Злато у Италији

Диригент "Јединства" Немања Савић присјетио се почетка године и успјеха који је хор постигао на такмичењу у Италији.

- Рад, труд и преданост музици, донијело је хору златну медаљу у склопу 14. Међународног такмичења хорова које се одржало у мјесту Рива дел Гарда. Хор "Јединство" је освојио златну диплому за свој наступ такмичећи се у категоријама свјетовне и духовне музике - казао је Савић.

Хор је искористио ову прилику одласка у Италију и обрадовао публику са концертима у Вићенци, Арка и Лимоне. Из Италије, концертна турнеја је завршена концертом у Љубљани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана