Snježna kraljica mamac za reditelje

Priredila: Aleksandra Glišić
Snježna kraljica mamac za reditelje

Banjaluka - Jedna od najljepših bajki slavnog književnika Hansa Kristijana Andersena, "Snježna kraljica", vječna je inspiracija za reditelje koji su je više puta oživljavali na filmskom platnu i pozorišnoj sceni.

 Novi crtani film "Snježna kraljica" od juče je na repertoaru banjalučkog multipleksa "Palas", a termini projekcija su 12, 14 i 16 časova.

Režiju potpisuje Aleksej Tsitsilin, a glasove junacima daju Andre Korenkov i Robert Lens. Poslije pobjede Snježne kraljice i kralja, Gerda još ne može da pronađe mir. Gerda i prijatelji odlaze na putovanje u potragu za njenim roditeljima i susreću se sa novim izazovima.

Junaci crtane bajke otkrivaju antički čarobni predmet i od tog trenutka ništa više neće ići prema planu.

Originalna verzija čuvenog danskog autora bajki je zapravo priča o neraskidivom prijateljstvu i pobjedi dobra nad zlom. Kao i svaka njegova bajka, i ova ima više slojeva, gdje se isprepliću ljubav i mržnja, godišnja doba, ali na kraju Kaj i Gerda ostaju zajedno.

Naravno, "Snježna kraljica" je svake godine najpopularnija upravo oko zimskih praznika, kada se po nepisanom pravilu pojavi nekoliko novih pozorišnih i filmskih adaptacija.

I Dječije pozorište Republike Srpske je prije nekoliko sezona imalo na sceni Snježnu kraljicu, a naslovna uloga bila je povjerena Sanji Grujić.

A Andersen je na početak bajke smjestio čarobnjaka koji je jednog dana bio čudno raspoložen i izumio čarobno ogledalo. Kada bi se neko zagledao u ogledalo, oko sebe i u sebi je primjećivao samo ružne stvari. Bio je jako zadovoljan svojim čudnim izumom i glasno se smijao sve dok mu ogledalo nije ispalo iz ruku i razbilo se u hiljadu komadića koji su se raspršili širom svijeta. Baš poput tih komadića i ova priča kruži svijetom i uvijek ima novu publiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana