Sloboda Mićalović, glumica za Glas Srpske: U umjetnosti nema mjesta za kompromise

Aleksandra Glišić
Sloboda Mićalović, glumica za Glas Srpske: U umjetnosti nema mjesta za kompromise

Beograd - Jako je važno da se umetnost širi i razmenjuje, inače i sama umetnost gubi svoj značaj. Festivali su korisni zato što vas vraćaju suštini, a to je uzbuđenje i razmena energije sa scene. Na festivalima se vide različiti pristupi u rešavanju određenih scena, koncepcija, pristupa nekom komadu i njihovim likovima.

Rekla je ovo za "Glas Srpske" beogradska glumica Sloboda Mićalović, koja već decenijama osvaja publiku originalnim kreacijama u pozorištu, filmu i serijama. U Banjaluku uskoro stiže kao predsjednica žirija Zlatne selekcije Međunarodnog festivala studentskih pozorišta festivala "Kestenburg", koji će biti održan od 25. jula do 3. avgusta.

- Ne znam šta bih poručila mladim glumcima. Karijera svakog pojedinca dosta zavisi od vas samih. Važno je znati šta želiš pa zatim kako i s kim. E ovo posljednje s kim treba da se zasluži. Do toga se najteže dolazi. Ali ono što sam shvatila za ovo vreme, koliko sam dugo profesionalna glumica, to je da u umetnosti, ukoliko želite da to bude kvalitetno, ne smete praviti kompromise! Morate dati sve od sebe i uvek birati ljude koji mogu da vas prate i da trče u korak sa vama. Mogu samo da im poručim da budu strpljivi i da daju svaki put sve od sebe - kaže Mićalovićeva.

Zahvalna je organizatorima "Kestenburga" na ukazanom povjerenju i odluci da upravo nju izaberu za predsjednicu žirija.

- Pre svega, želim da uživam u svežini i kreativnosti mladih ljudi. Sigurna sam da imaju šta da ponude. Što se tiče nagrada, to je važno, ali ne toliko koliko je važno kojim putem su krenuli, kakav ukus imaju kada je pozorište u pitanju, samim tim i umetnost - priča glumica podsjećajući da je učestvovala na raznim festivalima.

Po kvalitetu posebno izdvaja jedan festival - "Kustendorf".

- Na "Kustendorfu" imate priliku da učite, gledate, razgovarate sa ljudima koji su vrhunski u svom poslu. Što na raznim radionicama, što posle radionica između dva filma. Tako stvaramo kontakte i razmenjujemo svoja iskustva. To su dani kada umetnost ne spava. Divno je kada se mladost i iskustvo spoje. To je prava stvar - ističe Mićalovićeva koja je igrala i pred banjalučkom publikom.

Gostujući u Banjaluci nastupila je u predstavama "Tre sorelle" i "Čudo u Šarganu". Što se tiče pozorišne produkcije iz Republike Srpske, ponekad pogleda neku od predstava.

- Banjalučka publika je negovana, voli pozorište i razume se u pozorište. Pamtim konferenciju posle predstave (takozvani okrugli sto) gde su novinari slobodno pričali o tome kako su doživeli našu predstavu, šta im se dopalo, a šta ne, šta je bilo nejasno... To mi je ostalo u sećanju zato što se to retko dešava, uglavnom autorska ekipa priča, a novinari ćute - kaže glumica koja je u posljednje vrijeme okupirana snimanjem serije o dinastiji Nemanjića.

U priči o srpskoj dinastiji pripala joj je uloga Ane Dandolo, venecijanske princeze i druge supruge Stefana Prvovjenčanog, majke kralja Uroša.

- Nakon završetka "Nemanjića" počinjem i tome se jako radujem, seriju "Koreni" Dobrice Ćosića. Igram Simku, veoma kompleksan lik, to će biti još jedan od mojih glumačkih izazova. Dotad i dalje uživam u pozitivnim komentarima kada je film "Na mlečnom putu" Emira Kusturice u pitanju. Ponosna sam jako na sve nas koji smo bili deo te magije - otkriva Mićalovićeva.

Program

- Mislim da će program "Kestenburga" biti jako zanimljiv. Predstave iz različitih zemalja će svima omogućiti da sve bude zanimljivije. Kakav je prateći program još ne znam, ali u svakom slučaju biće to kvalitetno potrošeno vreme - kaže Sloboda Mićalović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana