Šetnja alejama prošlosti i sadašnjosti

Dejan Vujanić
Šetnja alejama prošlosti i sadašnjosti

BANjA LUKA - Kulturno-istorijski vodič "Banja Luka - Alejama prošlosti i sadašnjosti", autora Zorana Pejašinovića, ugledao je nedavno svjetlo dana u izdanju grada Banje Luke i Međunarodnog udruženja naučnih radnika Banja Luka.

Luksuzno dizajnirana dvojezična publikacija (na srpskom i engleskom jeziku), opremljena atraktivnim fotografijama, podijeljena je na dva dijela.

- Ideja je bila da se u uvodnom dijelu ispriča prošlost grada, plastično dočarana sa dosta zanimljivosti, anegdota, legendi, a da se onda u drugom dijelu napravi svojevrstan vodič kroz grad - rekao je autor, istoričar Zoran Pejašinović.

On je objasnio da prvi dio, koji nosi naslov "Alejama prošlosti", govori o prošlosti grada od najstarijih arheoloških nalaza, preko rimskog, srednjovjekovnog, turskog, austrougarskog vremena, pa sve do 20. vijeka, do vremena prve i druge Jugoslavije i vremena Republike Srpske. Taj dio prati u uglu stranica žuti list lipe kao simbol prohujalog vremena.

- Drugi dio, pod naslovom "Alejama sadašnjosti", jeste šetnja kroz današnji grad od mjesta gdje se Banja Luka "rodila" u neka stara vremena, od Kastela koji je danas simbol Banje Luke, pa kroz centar grada, pored "Palasa", kroz Gospodsku ulicu do Pozorišta, zatim desno Alejom Svetog Save do hrama banjolučkog sporta, dvorane "Borik", zahvatajući crkvu Svete trojice, Arhiv Republike Srpske, pa dalje ka katedrali, do zgrade Vlade - naglasio je Pejašinović.

Ono što je Pejašinović posebno htio da afirmiše i kroz naslov knjige, ali i kroz fotografije i priču, jesu aleje.

- Simbol Banje Luke su aleje. I zato je knjiga tako i podnaslovljena: "Alejama prošlosti i sadašnjosti". To je univerzalni simbol; simbol bez vjere i nacije, koji Banju Luku čini jednim od najprepoznatljivijih gradova u bivšoj Jugoslaviji - istakao je Pejašinović.

On je ispričao priču o nastanku tih aleja, o generalu Jelsonu, koji ih je zasadio. Spomenut je i prvi pisani spomenik iz Banje Luke, "Jupiterov žrtvenik" iz drugog vijeka nove ere, koji se sada nalazi u Zemaljskom muzeju u Sarajevu. Jedno poglavlje je posvećeno i skulpturama ispred Palate Republike i autoru tih skulptura, ruskom umjetniku Vladimiru Pavloviču Zagorodnjuku. 

- Trudio sam se, i ako sam uspio u tome, jako sam srećan, da afirmišem ono što je manje poznato, a vrijedno je spomena, kao što je priča o zbirci sa ostrva Fidži u Muzeju Republike Srpske ili o dajaku o kome se, ipak, mislim, nedovoljno zna kod nas, kao i o našim sportistima - kazao je Pejašinović.

Za prvi dio knjige, Pejašinović je koristio fotografije iz Arhiva RS, Muzeja RS i iz privatnih zbirki.

- Za drugi dio fotografije je radila čitava grupa autora, prije svega Drago Vejnović. Ima dosta mojih fotografija, a koristio sam još desetak izvora, među njima i fotografije iz foto-arhive "Glasa Srpske", Pozorišta, Vlade RS - napomenuo je Pejašinović.

Knjiga, pored kulturno-istorijske, ima i turističku dimenziju.

- Želio sam da napravim jednu knjigu koja bi koristila svima onima koji žele da upoznaju Banju Luku: od mojih đaka, Banjolučana, pa do stranaca. Zbog potonjih iskristalisalo se dvojezično srpsko-englesko izdanje, pošto je engleski najpristupačniji jezik većini prolaznika kroz naš grad - zaključio je Pejašinović.

Promocija knjige

Knjiga Zorana Pejašinovića "Banja Luka - Alejama prošlosti i sadašnjosti" biće promovisana večeras u 20 časova u vijećnici Banskog dvora Kulturnog centra u Banjoj Luci. O knjizi će govoriti gradonačelnik Dragoljub Davidović, Ljubiša Preradović, Đorđe Mikić, Ljiljana Ševo i autor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana