Saša Tatić iz Srpca osvaja galerije od Londona do Drezdena

Dejan Jovičić
Saša Tatić iz Srpca osvaja galerije od Londona do Drezdena

Srbac - Mlada umjetnica Saša Tatić iz Srpca našla se među 17 internacionalnih umjetnika koji su izložili svoje radove na grupnoj izložbi u Drezdenu.

Ona je predstavila vizuelni performans pod nazivom "The Bedrock" koji je dobio pozitivne kritike na prošlogodišnjoj izložbi "Heterotopija" koja je organizovana u Srpskoj kući u Londonu, a već godinu živi u Berlinu.

Tatićeva je diplomirala prije četiri godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Banjaluci, a master studije je završila prošle godine u Vajmaru na prestižnom Bauhaus Univerzitetu.

Talenat je usavršavala na programu "Umjetnost u javnom prostoru i nove umjetničke strategije" i postala stipendista DAAD - Njemačke akademske službe za razmjenu što joj je dodatno omogućilo da upozna mlade i talentovane ličnosti iz cijelog svijeta.

- Volim slobodu i nikada nisam željela da se ograničim na samo jedan medij. Polja mojih interesovanja su mnogobrojna, te bilo da se radi o videu, fotografiji, performansu, instalaciji ili crtežu sve ih legitimno primjenjujem prilagođavajući se potrebama trenutne ideje - kaže Tatićeva.

Učešće na izložbi u Londonu, zajedno sa još 12 umjetnika iz Srbije i BiH, omogućilo je bolju vidljivost umjetničke scene sa naših prostora i kvalitetnije razumijevanje socio-ekonomskih i društvenih prilika na području Balkana.

- Na ovaj način smo predstavili različita politička i kulturna iskustva našeg područja reaktualizujući ih u izmještenom prostoru. Moj performans je nastao spontano, u periodu pripreme praktičnog dijela master rada, a radnja je prikazivala kopanje temelja kuće. Ovaj rad u formi videa i fotografije bavi se poređenjem životnog statusa kroz generacije, pitanjima nasljedstva i nematerijalnih vrijednosti - priča Tatićeva napominjući da izložba u Drezdenu obuhvata cjelokupan opus radova baziranih na istoj tematici.

Njen video rad "Point of View" dobio je nagradu na filmskom festivalu "60 sekundi" u Kopenhagenu a predstavljen je i na festivalu u Renu i uključen u program bijenala video-umjetnosti pod nazivom "Videoprojekt" koji je održan u Anžeru.

- Tematika kojom se pretežno bavim u svojim radovima je bazirana na ličnom iskustvu, u pokušaju da selektujem specifične adaptivne vještine razvijene s potrebama sadašnjeg vremena. U pitanju su funkcionalni oblici ponašanja koji se konstruišu na individualnom nivou, ali zbog svoje mnogobrojnosti i sve češće podudarnosti prerastaju u masovnu pojavu koja reflektuje odlike tranzicionog savremenog društva - kaže Tatićeva.

Iako već godinu dana živi u Berlin, održava kontakte sa mladim i perspektivnim umjetnicima iz Republike Srpske i BiH i ističe dobre odnose sa Muzejom savremene umjetnosti RS

- Na našim prostorima se još uvijek vodi neka nevidljiva borba između ravnopravnog prihvatanja tradicionalnih i savremenih načina izražavanja umjetnosti. Otvaranjem novog smjera Multimedijalne umjetnosti na Akademiji umjetnosti u Banjaluci napravljena je dobra podloga za velike promjene - smatra Tatićeva.

Ova godina će joj biti dinamičnija nego ikada, pa je tako očekuje pet samostalnih izložbi u Kragujevcu, Sopotu, Užicama i Beogradu, a u planu je da od aprila do juna boravi u Beču na umjetničkoj rezidenciji.

"Apartman"

Saša Tatić je sa još četvoro umjetnika iz BiH prije četiri godine kreirala projekat za popularizaciju savremene umjetnosti i medija "Apartman" koji je predstavljen na četiri izložbe u privatnim stanovima u Banjaluci. Ovakav alternativni način predstavljanja savremene umjetnosti proizašao je iz potrebe da se reaguje na hronični nedostatak dovoljno kvalitetnih izlagačkih prostora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana