Ršumović radi na filmu Živi

Priredila: Mirna Pijetlović
Ršumović radi na filmu Živi

Beograd - Perspektivni srpski scenarista i reditelj Vuk Ršumović dobio je priliku da zakorači u svijet evropske i svjetske kinematografije u najvišem rangu.

Naime, njegov scenario za film "Živi" je među 12 izabranih iz cijelog svijeta, koji će učestvovati u okviru sekcije "Script&Pitch" jednog od najvažnijih evropskih programa za razvoj filmskih projekata - "TorinoFilmLab".

"Script&Pitch" je napredni program za scenariste i reditelje igranih filmova koji traje devet mjeseci - od marta do novembra 2016. godine.

Izabrani scenariji (za prvi ili drugi film) imaju mogućnost da apliciraju za učešće u programu "TorinoFilmLab FrameWork" 2017. godine, u okviru kojeg se dodjeljuju "Production Award" i "Audience Award", ali i druge nagrade. 

Ršumović, sin poznatog srpskog pjesnika Ljubivoja Ršumovića, protekle godine je srca publike, ali i stručne kritike gotovo u cijelom svijetu osvojio filmom "Ničije dete", koji je imao premijeru na Filmskom festivalu u Veneciji i od tada je nagrađen sa više od 20 nagrada i priznanja.

Bez obzira na to što govori o teškim temama, film je ostavio jak utisak na publiku, kako festivalsku, tako i bioskopsku.

- Mi smo traumatizovano društvo. I dalje smo u stanju konstantnog stresa, gotovo psihoze. Skorašnja politička istorija donela nam je tektonske poremećaje. Ni svesni nismo koliko to i dalje vibrira u društvu. Vrlo je teško, a istovremeno i neophodno uspostaviti neku stabilnost, sistem vrednosti, pokušati živeti normalno i neopterećeno. Svi se borimo sa gomilom stvari koje su egzistencijalne, koje su pitanje elementarnog dostojanstva i opstanka… Nedostaju nam moralni reperi i moralne kočnice koji bi nas vratili u neku normalu - kazao je Ršumović o ulozi i uticaju filma na ovdašnje društvo.

On smatra da su kultura, film takođe, u stvari dobri putokazi i oslonci na tom putu.

- Sledbenici Jungove filozofije kažu da je potreba za ratom i destrukcijom pitanje arhetipa, nešto što postoji u čoveku, a upravo kultura i umetnost pacifikuje i preobražava taj arhetip u ljudima - istakao je Ršumović.

Radionice

Program se sastoji od tri rezidencijalne radionice i dvije onlajn sesije i prati kompletan proces pisanja scenarija, nudeći blisku saradnju i uvid u izazove koji su dio svakog koraka: od ideje i strukturiranja materijala kroz prvu i drugu verziju scenarija pa sve do susreta sa specijalnom selekcionom komisijom u okviru "TorinoFilmLab" Filmskog festivala u Torinu u novembru ove godine. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana