Prvi bibliobus uz vijek i po Srpske čitaonice

Aleksandra Glišić
Prvi bibliobus uz vijek i po Srpske čitaonice

Banjaluka - Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske obilježiće sljedeće godine vijek i po od osnivanja Srpske čitaonice u Banjaluci.

- Tim povodom, predstavićemo se jednom izložbom u saradnji sa Univerzitetskom bibliotekom "Svetozar Marković" iz Beograda koja ima veliki dio građe koja je odnosi na Vasu Pelagića i na ovaj period - najavila je direktorica Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Republike Srpske Ljilja Petrović-Zečić.

Osim toga, nacionalna biblioteka Srpske uradiće i monografiju i zbornik radova u okviru obilježavanje ove godišnjice,

- Drugi veoma bitan i interesantan projekat koji ćemo raditi u 2018. je "Bibliobus". Narodna i univerzitetska biblioteka RS će biti prva biblioteka u BiH koja će za potrebe čitalaca upotrebljavati i bibliobus. To je pokretna biblioteka koja može da nosi do pet hiljada knjiga - rekla je Petrović-Zečić.

Uvjerena je da će ovaj projekat izazvati veliku pažnju ne samo školaraca nego i starijih čitalaca.

- Sa bibliobusom ćemo praktično biti prisutni u svim dijelovima Banjaluke, a vjerujem i u nekim gradovima Republike Srpske. Planiramo i karavane pisaca koji će ići po gradovima RS - ka       že Petrović-Zečić.

Dodaje da Hrvatska i Slovenija imaju bibliobuse, a da je u Austriji, Njemačkoj i Velikoj Britaniji to odavno postala praksa kako bi biblioteke na što bolji način bile na usluzi čitaocima.

- "Bibliobus" bi trebalo da zaživi u septembru sljedeće godine,  izložba i 150 godina srpske čitaonice ćemo realizovati krajem aprila, jer je 26. aprila Dan biblioteke. Do kraja 2018. svi naši katalozi će biti potpuno dostupni korisnicima onlajn - kazala je Petrović-Zečić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana