Providenca podigla zavjesu Sterijinog pozorja

Aleksandra Madžar
Providenca podigla zavjesu Sterijinog pozorja

Novi Sad - Jubilarno 60. Sterijino pozorje otvoreno je u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu besjedom glumca Predraga Ejdusa i predstavom "Providenca" po tekstu Stevana Koprivice, u režiji Egona Savina i u izvođenju Centra za kulturu Tivat.

Obraćajući se publici u utorak uveče u dvorani "Jovan Đorđević", Ejdus je istakao svevremensku snagu pozorišne umjetnosti koja, uprkos krizama, doživljava renesansu uvodeći nove estetike, teme, tehnologije, uvijek sa ciljem da tog usamljenog gledaoca zamisli, opusti, iznenadi i da u njemu izazove katarzu.

U ovoj eri tiranije digitalnih medija, kako je rekao dvostruki dobitnik Sterijine nagrade, naša umjetnost izgleda pomalo anahrona i prevaziđena.

- U vremenu kada je sve pojednostavljeno i banalizovano, pozorište polako postaje umetnost bivšeg vremena, ali teatar ipak opstaje i razvija se kroz istoriju - istakao je on.

Ejdus je upozorio na to da živimo u vremenu ekonomske depresije i da su stoga u krizi mnoge oblasti ekonomskog i kulturnog života a, kako je naveo, državne institucije kulture tavore u pogubljenim kriterijumima vrijednosti.

- Pozorišta su nam postala socijalne ustanove, a umetnici doslovno ugrožena kategorija stanovništva. U takvoj, obesmišljenoj atmosferi kulturne politike Sterijino pozorje, kao jedna od najznačajnijih i najrelevantnijih pozorišnih institucija, opstaje i dokazuje da kod nas ipak postoje talentovani i obrazovani stvaraoci - smatra veliki srpski glumac.

Na jednom od najznačajnijih regionalnih, pa i evropskih pozorišnih festivala, koji će trajati do 3. juna, publika će imati priliku da vidi ukupno 16 dramskih predstava, od kojih su devet u takmičarskoj konkurenciji i tri u međunarodnom programu "Krugovi", a po izboru selektora Marine Milivojević-Mađarev. O dobitnicima Sterijinih nagrada odlučivaće žiri u kojem su Branka Krilović (predsjednik), Olga Dimitrijević, Darko Lukić, Milivoje Mlađenović i Igor Bojović.

I ovo jubilarno Sterijino pozorje, kako već tradicija tog festivala nalaže, imaće bogat prateći program, koji čine Pozorje mladih, izložbe, promocije i drugi sadržaji.

 

Akademija umjetnosti RS

Studenti treće godine Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci predstaviće se i ove godine na Sterijinom pozorju u Novom Sadu. Studenti u klasi profesora Željka Mitrovića i doc. Velimira Blanića i studenti treće godine pozorišne režije profesora Nenada Bojića i doc. Gorana Damjanca predstaviće se antičkim tragedijama Šekspira i sa dvije scene iz Nušićevih komedija "Sumnjivo lice" i "Gospođa ministarka", dok će studenti dramaturgije čitati dvije drame.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana