Priče pisane jezikom običnog hercegovačkog seljaka

R. Mi.
Priče pisane jezikom običnog hercegovačkog seljaka

Bileća - U Domu kulture u Bileći održana je promocija zbirke kratkih priča iz Hercegovine pod naslovom “Miris škije” autora Branka Aleksića.

Skoro do posljednjeg mjesta ispunjena sala Doma kulture u Bileći zajednički, sa autorom i njegovim gostima, makar na trenutak je krenula tragom i jezikom naših predaka. Upravo to uokvireno u koricama knjige nudi Branko Aleksić, kome je to književni debi.

- Nastojao sam da na papir prenesem ono kako su mi stari kazivali. Jezikom običnog hercegovačkog seljaka, domaćina, jezikom čobana i čobanice, đaka pješaka, šumara i harambaše pisao sam. Jesam li uspio, o tome ćete vi prosuditi i presuditi - rekao je Aleksić.

- Priča je poseban fenomen u Hercegovini - istakao je književnik Šćepan Aleksić, govoreći o knjizi Branka Aleksića, ali i značaju pripovijedanja za Hercegovce.

- Hercegovina se stoljećima pričom hranila i branila. Ako nije bilo dovoljno hljeba, makar je bilo priče u izobilju, ali lijepe narodske priče kojom se Hercegovac zaklanjao od svega nevaljalog da se odbrani, i ne samo odbrani nego i utješi i podnese ovaj tegobni hercegovački život - kazao je Šćepan Aleksić.

Priče o Hercegovini, njenim ljudima odraslim na kamenu, sa borama na licu i žuljevima na rukama, sastavni su dio ove knjige, koja svjedoči vjerodostojno o jednom vremenu, i duhu jednoga naroda. Možda bi zauvijek ostalo samo na pripovijedanju da ih Branko Aleksić nije ovjekovječio na stranicama svoje knjige, za sve nas koji smo Hercegovci, ali i za one koji vole Hercegovinu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana