Predstavljena izdanja Matične biblioteke Istočno Sarajevo

Srna
Predstavljena izdanja Matične biblioteke Istočno Sarajevo

Beograd - Na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu danas su predstavljena dva izdanja Matične biblioteke Istočno Sarajevo - "Sjećanje na ljude i događaje" Pavla Kaluđerčića i "Jeni Ligtenberg: ratni dnevnik Pale 1993- 1995" autora Mirka Šošića.

Predstavljajući roman "Sjećanje na ljude i događaje", recenzent Vuk Krnjević ocijenio je da je riječ o sjajnoj dokumetovanoj građi, koja svjedoči da je Sarajevo do devedesetih godina prošlog vijeka bilo multinacionalni, multikulturalni i grad bez predrasuda.


Autor Pavle Kaluđerčić rekao je da je ovom knjigom odužio dug prema svome djedu Stevi, koji je došavši u Sarajevo iz Sombora aktivno učestvovao u životu tamošnje srpske zajednice, a danas njegovo ime, osim porodici, nikome ništa ne znači.

"Moj djed Stevo bio je osnivač žBosanske vilež, jedan od osnivača žProsvjetež i žSlogež, osnivač Muzeja Srpske pravoslavne crkve i poslanik. Niko to danas ne pominje i ne zna. Da njega i to vrijeme ne bi zauvijek prekrila prašina, ja sam postao pisac i oteo to nekadašnje Sarajevo od zaborava", rekao je Kaluđerčić.

Autor romana "Jeni Ligtenberg: ratni dnevnik Pale 1993- 1995", akademik Mirko Šošić rekao je da je radeći na ovom romanu i čitajući ratni dnevnik holandske humanitarke, koja je tri ratne godine provela sa Srbima na Palama, još jednom dobio lekciju o patriotizmu i humanosti.

On je podsjetio da je Jeni na Pale došla na tri nedjelje, a ostala tri godine i da je, živeći sa Srbima, u svojim zabilješkama dala sjajnu kvalifikaciju njihovog mentaliteta i karaktera.

Šošić je istakao da je u kontaktu sa porodicom Ligtenbergove i da oni znaju da je knjiga pisana na osnovu njenog ratnog dnevnika, ali da Jeni, koja boluje od Alchajmerove bolesti, toga nije svjesna.

"Oni koji su imali priliku da je sretnu nikada neće zaboraviti nesebičnu žrtvu ove divne žene", rekao je Šošić.

Dragan Kalinić, koji je kao tadašnji ministar zdravlja Republike Srpske potpisao dozvolu da Jeni dođe na Pale, kaže da je čitajući njene zabilješke spoznao da ona nije bila samo obična apotekarka i humanitarac, već sjajan analitičar i osoba koja je raspolagala sa informacijama o događajima koji su obilježili rat u BiH.

"Zanimljivo je gledati kako Jeni iz perspektive apotekarke vidi događaje kakvi su žMarkalež, žSrebrenicaž, žpad Krajinež. Ona je očigledno imala dobre informacije i njeni memoari i ova knjiga predstavljaju sjajan dokument u odbrani istine o Srbima i kao takvi bi bili sjajan film i izazov za režisere", smatra Kalinić.

Istoričar Dragan Davidović rekao je da je knjiga akademika Šošića prvoklasan izvor i dokument i da bi na osnovu nje mogao da bude snimljen sjajan dokumentarni film.

"Jeni je 15 dana prije događaja u Srebrenici 1995. godine napisala da se sprema jedna velika drama. Ona je predvidjela i jačanje islamskog fundamentalizma nakon rata. U knjizi nije bilo redigovanja i ispravki orginalnih zabilješki", kaže Davidović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana