Predstavljen Vukov kalendar “Danica 2015”

Srna
Predstavljen Vukov kalendar “Danica 2015”

Gradiška - U organizaciji ogranka Vukove zadužbine Gradiška, u Kulturnom centru u ovoj opštini večeras je predstavljeno 22. izdanje Vukovog kalendara “Danica 2015” i “Danica za mlade”.

Glavni urednik “Danice” Miodrag Maticki rekao je da je ovogodišnje izdanje posvećeno velikom jubileju 200 godina od prvog objavljivanja Vukove “Opštenarodne pesmarice” i 150 godina od njegove smrti.

Vukova zadužbina večeras je predstavila i fototipsko izdanje njegovog “Kovčežića”, štampala na njemačkom jeziku “Usmeno blago Srba”, što su večeras, takođe, predstavili gradiškim pretplatnicima časopisa “Danica”, kojih ima 220.

Maticki je istakao da je”Kovčežić” knjiga koju je Vuk želio ali nije objavio, a zamišljena je kao prvi srpski magazin štampan prema novom pravopisu objavljenom 1849. godine.

“žKovčežićž obrađuje sve najbitnije o srpskom narodu, a to su njegova istorija, jezik i običaji”, naveo je Maticki.

Upravnik Vukove zadužbine Ljubomir Milutinović rekao je da je Ministarstvo kulture Srbije ovoj zadužbini odobrilo sredstva za digitalizaciju djela Vuka Stefanovića Karadžića, a projekat koji podrazumijeva digitalizaciju 35 knjiga planiran je da se relizuje u naredne tri godine.

“Nakon toga će svi koji žele, moći preko interneta besplatno da čitaju i izučavaju Vukova djela”, istakao je Milutinović.

Predsjednik Ogranka Vukove zadužbine u Gradišci Vesna Krunić rekla je da će ovaj ogranak naredne godine proslaviti 15 godina postojanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana