Predstava Lutke, teatar i mi na ovogodišnjem Kestenburgu

Srna
Predstava Lutke, teatar i mi na ovogodišnjem Kestenburgu

Istočno Sarajevo - Pozorišna predstava "Lutke, teatar i mi", nastala u okviru projekta "Uspješni modeli rada sa licima sa poteškoćama u razvoju", biće izvedena na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu studentskih pozorišta "Kestenburg" u Banjaluci.

Direktor "Forum teatra" Istočno Sarajevo Vitomir Mitrić rekao je danas Srni da je predstava nastala u produkciji ovog teatra i Udruženja "Vratite nam osmijeh" Istočno Novo Sarajevo, a da je na repertoaru "Kestenburga" 28. jula u Centru mladih Banjaluci od 20.00 časova.

On je istakao da Udruženje "Vratite nam osmijeh" već 18 godina uspješno radi i studiozno prilazi realizaciji svih projekata sa omladinom i djecom sa poteškoćama u razvoju, a posebna pažnja posvećena je dramskom radu i radionicama, čiji je rezultat scensko prezentovanje rada lica sa poteškoćama u razvoju.

"Učešće na žKestenburguž smatramo izuzetnim uspjehom i dobrim potezom organizatora da pruži priliku i licima sa poteškoćama u radu da pokažu svoju sposobnost i kreativnost. Zahvaljujući projektima međunarodnih donatora i kontinuiranom finansiranju opštine Istočno Novo Sarajevo, omogućene su konkretne aktivnosti članova ovog Udruženja", naveo je Mitrić.

Direktor Udruženja "Vratite nam osmijeh" Zdenka Marić istakla je da je ova predstava rezultat šestomjesečnih aktivnosti članova Udruženja i mladih glumaca "Forum teatra" u tragalačkom procesu kroz koji ih je vodio reditelj.

Prema njenim riječima, polazna tačka istraživanja u predstavi jeste svijet unutrašnjih utisaka aktera predstave - kako osjećaju i doživljavaju svijet oko sebe, a, sa druge strane, kako ga i kojim očima vide drugi.

"Nalazimo se u svom svijetu iz koga je teško istupiti, jer se točak vremena neumorno okreće i na svaki naš pokušaj da bilo šta promijenimo ostavlja nas u začaranom krugu, koji se ponavlja. Ali, zato lutke mogu ono što mi ne možemo", rekla je Marićeva.

Projekat su pomogli Ministarstvo civilnih poslova BiH i Opština Istočno Novo Sarajevo, a tehničku podršku u realizaciji projekta pružio je Kulturni centar Istočno Novo Sarajevo.

Međunarodni festival studentskih pozorišta "Kestenburg" biće održan od 25. jula do 3. avgusta u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana