Pozorišna magija duga četiri decenije

Aleksandra Glišić
Pozorišna magija duga četiri decenije

Banjaluka - U snagu pozorišne magije mogli su da se uvjere svi oni koji su bili na proslavi 40 godina postojanja Banjalučkog studentskog pozorišta, gdje su bivši i sadašnji članovi i prijatelji ovog teatra prošli kroz emotivan vremeplov.

Svečanom akademijom u koncertnoj dvorani Banskog dvora u četvrtak uveče proslavljene su četiri decenije od osnivanja ovog teatra. Banjalučko studentsko pozorište osnovano je 1977. godine na Elektrotehničkom fakultetu u Banjaluci, gdje je u učionici broj 14 bila održana prva proba sa studentima.

- U teatarskoj panorami Banjaluke Studentsko pozorište zauzima posebno mjesto. Ova sezona snažno je obilježena proslavom 40. rođendana. To je praznik, ne samo jednog pozorišta, već svih uzvišenih ličnosti koje su proteklih decenija ostavile traga, njihovih veličanstvenih dostignuća i publike koja, kako je zapisao Stanislavski, "voli pozorište u sebi, a ne sebe u pozorištu" - rekao je reditelj Aleksandar Pejaković, koji već nekoliko godina predano i sa nevjerovatnom energijom stvara u ovom pozorištu.

Mnoge njegove predstave doživjele su brojna izvođenja u Banjaluci i regionu, osvajajući značajne nagrade.

- Studentsko pozorište opstalo je kao živa tradicija tako što je stalno dokazivalo sopstveni identitet, mijenjajući se u zavisnosti od životnih šema i društvenih prilika, često utičući na njihov oblik i boju, jer pozorište mora da bude slobodno, da gane, da zabavi, ali i da uvrijedi - istakao je Pejaković.

Glumac i jedan od osnivača Banjalučkog studentskog pozorišta Dragoslav Medojević kaže da je ovaj teatar za 40 godina dobio važno mjesto na kulturnoj sceni regiona. 

- To je pozorište koje osvaja nagrade na međunarodnim festivalima i organizuje međunarodni festival "Kestenburg". Jednom riječju, svjetsko pozorište - ocijenio je Medojević.

Podsjetio je da su bivši članovi ovog teatra rasuti po cijelom svijetu, od Novog Zelanda i Kanade, do Norveške i Južne Afrike.

- Iako nikada nisam bio član, došao sam da podržim ovaj značajan jubilej. Tu je i naš prezimenjak Josip Pejaković i jedinstvena prilika da se vidimo. Prvi put smo se lično upoznali upravo na ovoj proslavi - rekao je glumac, reditelj i scenarista Nikola - Kolja Pejaković.

Čestitke BSP-u povodom 40 godina od osnivanja uputili su glumci Branislav Lečić i Irfan Mensur.

Jubileju su prisustvovali predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, ministri u Vladi Srpske, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, mnoge istaknute ličnosti iz diplomatskog, kulturnog, javnog i društvenog života Banjaluke i RS.

Iz ovog pozorišta je najavljeno da će 19. februara, na dan osnivanja pozorišta, u njihovim prostorijama biti organizovano rođendansko slavlje.

Profesor Nikola Mojović bio je dugogodišnji predsjednik Banjalučkog studentskog pozorišta. 

- Po Studentskom pozorištu se davno počeo prepoznavati Univerzitet u Banjaluci među drugim univerzitetima. Banjaluka se među studentskim gradovima prepoznavala po ovom pozorištu - naglasio je Mojović.

Legenda Studentskog pozorišta Živomir Ličanin dobio je najveći aplauz kada se pojavio na sceni. Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić naglasio je da je ovo pozorište opstalo zahvaljujući ljubavi i entuzijazmu onih koji su se tu okupljali.

Član pozorišta Bojana Tomašević kaže da je ta titula posebna. 

- Ne može da se opiše i dočara kako je biti član Studentskog pozorišta jer je tu jedna posebna struktura ljudi. To znači biti i dio novih dešavanja i začetka novih ideja - rekla je Tomaševićeva.

Njen kolega Slobodan Bobar takođe ističe pozitivnu atmosferu koja vlada u ovom teatru.

- Nadam se da ćemo i dalje dobijati nagrade i pozivam mlade ljude da nam se pridruže da pravimo nove projekte - kazao je Bobar.

Sa ovim pozorištem već decenijama sarađuje umjetnik iz Mostara Sedad Đulić, koji je takođe bio na akademiji i prisjetio se kada je prije nekoliko decenija režirao "Magbeta" u Banjaluci.

Performans koji je obuhvatio glumački, plesni i pjevački dio oduševio je publiku i na najljepši način stavio tačku na svečanost.

Prisustvo publike mijenja predstavu

- Reditelji i glumci Studentskog pozorišta ne odustaju od ideje da se kritički čin učini stvaralačkim, na nov inspirativan način. Kao reditelj i kao umjetnik, zalažem se za pozorište zato što nas ono okuplja i udaljava od društvenih mreža, zvučnika i TV ekrana. Pozorište nam dodjeljuje ulogu, jer naše prisustvo mijenja predstavu, baš kao što i ona mijenja nas. Neka tako i ostane! - rekao je Aleksandar Pejaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana