Portreti Danka Brkića kao nepresušna inspiracija

Snežana Tasić
Portreti Danka Brkića kao nepresušna inspiracija

Prijedor - Izložba radova "Portreti" profesora banjalučke Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci Danka Brkića okupila je veliki broj ljubitelja umjetnosti na otvaranju u prijedorskoj Galeriji "96".

Direktor Galerije Tihomir Ilijašević istakao je da je u pitanju tridesetak crteža i slika rađenih akvarelom i uljem na platnu izuzetnog majstora likovnih portreta, kao veoma teške i zahtjevne oblasti likovne umjetnosti.

- Veoma malo likovnih stvaralaca se bavi ovom tehnikom, najčešće iz jednog jedinog, vrlo prozaičnog razloga, a to je zato što ne umiju da dočaraju magiju portreta. Međutim, Danko Brkić to radi odlično, što je i pokazao kroz ovu postavku - rekao je Ilijašević.

Autor izložbe Danko Brkić je istakao da je portret od davnina cijenjen kao jedna od najtežih likovnih vještina, ali pronalaskom fotoaparata i kamere sve se mijenja.

Brkić je dodao i da ljubav prema portretu ostaje tako samo želja samog slikara da se opredijeli za taj žanr u svom radu.

- Volim sve žanrove u umjetnosti i grafiku i mozaik, ali portret je nešto specifično što sam njegovao tokom svog dosadašnjeg rada. Izložba predstavlja presjek mog dvadesetogodišnjeg rada u oblasti portreta - rekao je Brkić.

On je istakao da ova izložba obuhvata radove od studentskih dana, pa sve do današnjeg vremena.

- Postoje razlike između portreta nadahnuća i onih naručenih, jer kod ovih drugih uvijek slijedi nastojanje za vjerodostojnošću. Bez obzira na dvije vrste prikaza, galerija portreta pruža široke mogućnosti autora koji je uvijek njegovao ovu zavidnu tehničku izražajnost - zapisala je u katalogu izložbe likovni kritičar Ljiljana Subotić.

Svi ljubitelji likovne umjetnosti imaju priliku da ovu interesantnu izložbu pogledaju do 21. decembra u Galeriji "96".

Koncert

U sklopu izložbe održan je koncert jednog od najdarovitijih mladih muzičara koji svira na harmonici Aleksandra Drinića, studenta druge godine Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu. On je pred prisutnom publikom izveo kompozicije eminentnih majstora umjetničke muzike, među kojima su djela Baha, Musorgskog, Skarlatija, Semionova i Bonakova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana