Položeni vijenci ispred spomenika Petru Kočiću u Čuburskom parku

Srna
Položeni vijenci ispred spomenika Petru Kočiću u Čuburskom parku

Beograd - Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, predstavnici zavičajnih udruženja i udruženja književnika položili su danas vijence ispred spomenika Petru Kočiću u Čuburskom parku u Beogradu, a u okviru manifestacije "Kočićev zbor".

Predsjednik Zavičajnog društva "Zmijanje" Vitomir Popović rekao je da je danas, kada se obilježava 100 godina od rođenja velikog srpskog književnika njegovo djelo još aktuelno i da se mnogo toga nije promijenilo.

"I tada je u djelu 'Jazavac pred sudom' i drugim djelima kritikovana vlast i Sabor", dodao je Popović i naglasio da danas više od dvije decenije postoje visoki predstavnici međunarodne zajednice koji su tutori i nameću odluke, te da se na sve načine pokušava zabraniti referendum u Srpskoj koji je legitimno pravo svakog naroda.

Popović je podsjetio da je Kočić najbolje odslikao stanje u BiH poslije aneksije, te da je živio svega 39 godina.

Polaganju vijenaca u Čuburskom parku prisustvovao je i direktor Predstavništva Republike Srpske u Beogradu Mlađen Cicović, predstavnici zavičajnog udruženja "Zmijanje", Udruženja književnika Srbije i građani.

Prigodnu pjesmu ispred spomenika Kočiću pročitao je Mićo Cvjetić, urednik "Književnih novina" koje izlaze u Srbiji.

U okviru ovogodišnjeg "Kočićevog zbora" biće organizovan niz manifestacija u Banjaluci, Beogradu i Kočićevom rodnom Zmijanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana