Poeziju Crnjanskog oživjeli notama

Aleksandra Glišić
Poeziju Crnjanskog oživjeli notama

Banjaluka - Kada se spoje talenat i ljubav prema muzici, nastaje nastup koji je pravi praznik za uši, a upravo to se desilo na koncertu savremene muzike u Muzeju Republike Srpske.

Kompozicije mladih domaćih, ali i stranih autora koje su izvodili banjalučki umjetnici ispunile su u četvrtak uveče notama prostor stalne postavke nacionalnog muzeja.

Publika je imala priliku da sluša melodije mladih stvaralaca čije vrijeme tek dolazi. Sudeći po prvim reakcijama, riječ je o umjetnicima o kojima će se u budućnosti mnogo govoriti.

Mladi kompozitor David Mastikosa, čije su kompozicije bile na koncertnom repertoaru, podsjeća da su već imali sličan nastup u Muzeju RS.

- Prvenstvena zamisao je da predstavimo djela domaćih umjetnika i da mladi ljudi naprave veče savremene muzike. Posebno mi je drago što je dio koncertnog programa moja kompozicija "U crnoj kutiji" koju sam radio u Belgiji sa prijateljem Adamom Klarkom - kaže Mastikosa.       

Kao posebno važno izdvojio je i svoje djelo "Neobična stvar" na stihove Miloša Crnjanskog koje je na koncertu izvela sopran Miljana Radinović.

Najveći problem u vezi sa organizacijom koncerata, kako kaže Mastikosa, je nedostatak novca koji im je potreban za reklame.

- Nemamo novac ni za jedan bilbord kojim bismo najavili naše nastupe. Sve se uglavnom svodi na promociju na "Fejsbuku", ali imamo svoju stalnu publiku - naveo je kompozitor.

U istinitost tvrdnje koja se odnosila na stalnu publiku uvjerili smo se na koncertu u Muzeju RS gdje je nekoliko posjetilaca cijeli nastup ispratilo stojeći jer su sve stolice bile zauzete.

- Jedna od čari ovog koncerta su savremene kompozicije koje pokazuju koliko su umjetnici 21. vijeka daleko otišli sa eksperimentisanjem. Dok se jedni okreću novijim pravcima, drugi inspiraciju pronalaze u tradiciji ili u prirodi. Sve ih objedinjuje savremeni duh - kaže flautistkinja Marija Pilipović koja je nastupila na koncertu.

Avantura

Repertoar koncerta, osim kompozicija Davida Mastikose, činila su i djela Dragane Tabak, Sare Glojnarić, Anžea Rozmana, Emila Tabakova, Jörga Njidmanna i Arvoa Parta. Svaka od melodija je mali svijet za sebe, a sve zajedno napravile su svojevrsnu muzičku avanturu koju vrijedi doživjeti. Moglo bi se reći, pravo muzičko putovanje na kome su publiku pratili zvuci klavira, kontrabasa, klarineta i flaute.   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana