Поезију Црњанског оживјели нотама

Александра Глишић
Поезију Црњанског оживјели нотама

Бањалука - Када се споје таленат и љубав према музици, настаје наступ који је прави празник за уши, а управо то се десило на концерту савремене музике у Музеју Републике Српске.

Композиције младих домаћих, али и страних аутора које су изводили бањалучки умјетници испуниле су у четвртак увече нотама простор сталне поставке националног музеја.

Публика је имала прилику да слуша мелодије младих стваралаца чије вријеме тек долази. Судећи по првим реакцијама, ријеч је о умјетницима о којима ће се у будућности много говорити.

Млади композитор Давид Мастикоса, чије су композиције биле на концертном репертоару, подсјећа да су већ имали сличан наступ у Музеју РС.

- Првенствена замисао је да представимо дјела домаћих умјетника и да млади људи направе вече савремене музике. Посебно ми је драго што је дио концертног програма моја композиција "У црној кутији" коју сам радио у Белгији са пријатељем Адамом Кларком - каже Мастикоса.       

Као посебно важно издвојио је и своје дјело "Необична ствар" на стихове Милоша Црњанског које је на концерту извела сопран Миљана Радиновић.

Највећи проблем у вези са организацијом концерата, како каже Мастикоса, је недостатак новца који им је потребан за рекламе.

- Немамо новац ни за један билборд којим бисмо најавили наше наступе. Све се углавном своди на промоцију на "Фејсбуку", али имамо своју сталну публику - навео је композитор.

У истинитост тврдње која се односила на сталну публику увјерили смо се на концерту у Музеју РС гдје је неколико посјетилаца цијели наступ испратило стојећи јер су све столице биле заузете.

- Једна од чари овог концерта су савремене композиције које показују колико су умјетници 21. вијека далеко отишли са експериментисањем. Док се једни окрећу новијим правцима, други инспирацију проналазе у традицији или у природи. Све их обједињује савремени дух - каже флаутисткиња Марија Пилиповић која је наступила на концерту.

Авантура

Репертоар концерта, осим композиција Давида Мастикосе, чинила су и дјела Драгане Табак, Саре Глојнарић, Анжеа Розмана, Емила Табакова, Јöрга Њидманна и Арвоа Парта. Свака од мелодија је мали свијет за себе, а све заједно направиле су својеврсну музичку авантуру коју вриједи доживјети. Могло би се рећи, право музичко путовање на коме су публику пратили звуци клавира, контрабаса, кларинета и флауте.   

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана