Плануле карте за концерте етно-групе Траг у Сједињеним Америчким Државама

Александра Маџар
Плануле карте за концерте етно-групе Траг у Сједињеним Америчким Државама

Бањалука - Послије многобројних турнеја по цијелој Европи чланови Етно-групе "Траг" из Бањалуке спремају се за значајну турнеју у Сједињеним Америчким Државама, на коју крећу за само неколико дана, 16. септембра.

Умјетници који својим гласовима и нотама његују традиционалну музику, доносећи је кроз савремене форме и изразе, до 2. октобра одржаће седам концерата у најзначајнијим градовима и културним центрима источног и централног дијела САД. Турнеју ће отворити 19. септембра концертом у Филаделфији. Публика у Патерсону, Њујорку, Акрону, Вашингтону и Чикагу такође ће имати прилику да чује српску пјесму.

- Занимљиво је напоменути да ћемо 22. септембра у познатом "Винеџард тхеатре" у Њујорку одржати хуманитарни концерт за изгорјелу цркву Светог Саве на Менхетну - рекла је умјетнички руководилац "Трага" Валентина Милекић.

Публика је, поносно прича, већ показала велико интересовање за концерте "Трага", па су карте за неке од концерата већ резервисане.

- Велики дио концерата организован је под покровитељством и са благословом Српске православне цркве, али су се у организацију укључили и многи ентузијасти, удружења и радници у области културе из дијаспоре који су у овом видјели начин не само да наше људе у Америци подсјете на важност здравог односа према традицији, већ и да Американцима представе културу и баштину нашег народа - додаје она.

Америчкој публици "Траг" ће се представити музиком са оба албума, "Звуци Балкана" и "Завјештање", као и новим пјесмама на којима су радили у претходне двије године.

За 13 година рада "Траг" је одржао више од 500 концерата у земљи и иностранству. Након побједе на престижном руском музичком фестивалу "Звучит Москва" почела је веома интензивна сарадња са Русијом, па су у протеклих шест година одржали неколико десетина концерата у најзначајнијим културним центрима Москве, Петрограда и Славјанска на Кубани. Остварили су и занимљиву сарадњу са режисером Емиром Кустурицом на пројектима панк опера "Дом за вјешање" и филмски фестивал "Кустендроф". Сарађивали су и на припреми музике за документарне филмове какви су "Дах живота" Сњежане Брезо, као и "Ступови духовности" Мире Лолић-Мочевић, те на многим другим значајним пројектима из области културе.

"Дани Српске у Србији"

Валентина Милекић је и аутор сценарија и музички уредник свечане академије у оквиру манифестације "Дани Српске у Србији". Публика ће имати прилику да види и чује занимљив музичко-сценски програм под називом "Завјештање" када ће се представити група "Траг", Женски камерни хор "Бањалучанке", гудачки квартет "Палладио", глумци Народног позоришта РС Раденка Шева и Горан Јокић, глумци студентског позоришта, Кристина Ивановић, и солисти КУД-а "Славко Мандић".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана