Otvorena izložba radova sa likovne kolonije Sreten Stojanović

Srna
Otvorena izložba radova sa likovne kolonije Sreten Stojanović

Prijedor - U prijedorskoj Galeriji ž96 večeras je otvorena izložba radova učesnika 12. Likovne kolonije "Sreten Stojanović".

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Aleksandar Miljuš, otvarajući izložbu, zahvalio je umjetnicima koji su u prethodnom periodu stvarali na Kozari i svoja djela ovom prilikom iznijeli pred prijedorsku publiku.


"Kozara je bila dovoljno inspirativna i raduje nas što će dio ovih radova krasiti i prostore zgrade gradske uprave, ali i obogatiti umjetničku zbirku Muzeja Kozare, što je praksa svake kolonije", naveo je Miljuš.

Na Kozari su od 8. do 13. avgusta stvarali Gabrijela Bulatović, Daniela Fulgosi, Milica Crnobrnja Vukadinović, Katarina Zarić, Radomir Knežević, Vesna Knežević, Saša Filipović, Ivana Flegar, Zoran Banović kao selektor i Mladen Karan kao specijalni gost kolonije.

Rad umjetnika pratila je Olivera Vukotić, istoričar umjetnosti i likovni kritičar, kustos ULUS-a iz Beograda. Njen zadatak, kao aktivnog učesnika kolonije, bio je da u tekstu za katalog izložbe sumira ukupne rezultate kolonije sa aspekta teorije i likovne kritike.

"Na mapi kulturnih dešavanja u Republici Srpskoj i šire, ova kolonija je pozicionirana kao jedna od najznačajnijih smotri ove vrste", navela je Vukotićeva u katalogu za ovu izložbu.

Ona je naglasila da je Likovna kolonija "Sreten Stojanović" fuzija snažnog duhovnog nasljeđa i umjetničke kreativnosti.

Izložba je dio programa ovogodišnjih 45. Književnih susreta na Kozari koji će zvanično biti otvoreni sutra uveče svečanom akademijom u Pozorištu Prijedor gdje će ovogodišnjem laureatu Milovanu Danojliću biti uručena nagrada "Književni vijenac Kozare".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana