Održano pjesničko veče Kočiću u čast

Srna
Održano pjesničko veče Kočiću u čast

Banjaluka - U Banskom dvoru u Banjaluci večeras je, u okviru 49. Kočićevog zbora, održano pjesničko veče "Kočiću u čast" na kojem je nastupilo 15 pjesnika iz nekoliko gradova Srpske.

Potpredsjednik Udruženja književnika Republike Srpske Predrag Bjelošević rekao je da se pjesnici okupljaju oko Kočića i njegovog jezika, dodajući da je o tome neophodno upoznati i svjetske književnike.

"Ako želimo da slavimo Petra Kočića, našeg velikana i pisca, onda možemo da ga slavimo na jedan novi način u skladu sa vremenom u kojem živimo. Treba da upoznamo i okruženje i svijet sa njegovim djelom, možemo da to učinimo ukoliko u Banjaluku na Kočićev zbor dovodimo pisce i prevodioce iz svijeta, što i jeste naš cilj", istakao je Bjelošević.

On je podsjetio da Udruženje već drugu godinu učestvuje na Kočićevom zboru.

Književnik iz Srbije Dragan Jovanović Danilov rekao je da se iz Kočićevih djela vidi kako je on shvatao zavičaj.

"Ne kao neko puko mesto na geografskoj karti, već kao nešto živo, kao neka živa čovekova suština i to je najdublji smisao njegovog pripovedaštva koje je neverovatno samorodno, duboko, snažno", naglasio je Danilov.

On je rekao da je Banjaluka grad pjesništva i umjetnosti, u kojem se nalazi lijepa količina energije - poetske, književne i umjetničke.

U okviru 49. "Kočićevog zbora", u Banjaluci će sutra biti održana svečana akademija pod nazivom "Molitva slobodi". /kraj/jp

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana