Ружица Сокић биће сахрањена у Алеји заслужних грађана

Агенције
Ружица Сокић биће сахрањена у Алеји заслужних грађана

Београд - Глумица Ружица Сокић биће сахрањена у Алеји заслужних грађана, одлучено је данас на ванредној сједници Привременог органа града Београда.

Ову одлуку Привремени орган Београда донио на приједлог позоришта "Атеље 212", објављено је на сајту Градске управе.

Велика филмска, позоришна и телевизијска глумица Ружица Сокић преминула је јуче послије дуге и тешке болести у Београду у 79. години, саопштено је из Атељеа 212.

Сокићева је још као дјевојчица учествовала у Дјечијој радио-драмској групи Радио Београда, а године 1958. дипломирала је глуму на Академији за позоришну уметност у Београду.

Играла је на сценама готово свих београдских позоришта: у Народном позоришту, Звездара театру, Београдском драмском, Гардош театру, КУЛТ театру, Отвореном позоришту Студентски град, Модерној гаражи, Позоришту Славија и др.

Глумила је у око 40 филмова, а већ за прву улогу ("Горки део реке") награђена је "Сребрном ареном" на фестивалу у Пули.

Највеће успјехе остварила је главним улогама пјевачице у филму "Кад будем мртав и бео" и простодушне уличарке у филму "Жута", за коју је у Пули награђена "Златном ареном", те споредном улогом мајке којој син гине у борби у "Ужичкој републици", за коју је такође награђена "Златном ареном".

Објавила је и књигу сјећања "Страст за летењем", која је свјетло дана угледала 2010. године.

Одласком Ружице Сокић, српско позориште и култура изгубили су великог умјетника, сматрају њене колеге.

Сценариста и драмски писац Гордан Михић, који је написао сценарио за филм "Жута", рекао је Танјугу да је смрт Сокићеве "велики губитак за српско позориште".

- Веома ми је жао. Била је сјајна глумица и велики уметник - казао је Михић.

Позоришна редитељка Ивана Вујић, која је дуго и често сарађивала са Сокићевом, назвала је "позоришним гладијатором".

- Била је велика дива, велика позоришна и филмска глумица, која је посветила живот позоришту. Била је позоришни гладијатор која је живела за позориште, волела позориште, живела у позоришту и сигурна сам да и сада на Елизејским пољима игра неку улогу - каже Вујићева.

Филмови и награде

Ружица Сокић играла је у филмовима "Зона Замфирова", "Тамна је ноћ", "Танго аргентино", "Није него", "Тесна кожа", "Чувар плаже у зимском периоду"... Добитник је значајних признања, међу којима су "Стеријина награда", "Ћуран", "Златна колајна", "Кристална призма", "Јазавац у џаку", награда за животно дјело "Павле Вуисић", "Жанка Стокић", "Добричин прстен" за животно дјело.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана